Dysfunktionella familjer och sex

2006-11-29 12:13:26
FILMER
Titel: Little Miss Sunshine
Regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Titel: Shortbus
Regi: John Cameron Mitchell
Stockholms filmsfestival är över, men på SF, Astoria och Folkets Bios repertoarer går nu några av festivalens mest uppmärksammade filmer upp. Två sådana är Little Miss Sunshine och Shortbus.

Sjuåriga Olive står och härmar Miss Universum på video. På sitt rum gör storebror Dwayne, som inte sagt ett ord sedan han avlade tystnadslöfte för nio månader sedan, armhävningar med Nietzsche på väggen i bakgrunden. Pappa i familjen är misslyckade Richard Hoover, som arbetar på att lansera sitt nio stegs-program till en lyckad karriär.
I familjen Hoovers hus bor även farfar som på äldre dar passar på att snorta heroin och vältra sig i porrtidningar. Hem kommer mamma Sheryl med sin bror Frank som nyligen försökt begå självmord efter att hans älskare blivit tillsammans med en annan Proust-expert.
Ett meddelande på telefonsvararen får Olive att utbrista i ett glädjeskri när det visar sig att hon är nominerad till skönhetstävlingen Little Miss Sunshine.
Att lämna deprimerade Dwayne och självmordsbenägna Frank ensamma hemma kommer inte på frågan, och då det är farfar som är Olives träningscoach, blir det bara för hela gänget att packa in sig i familjens folkabuss.
Jonathan Dayton och Valerie Faris debutfilm Little Miss Sunshine är en underbar komedi om en medelklassfamilj som försöker att leva upp till den amerikanska drömmen.
Men främst handlar filmen om att lära sig att misslyckas, att våga göra sin grej, och att inte vinna inte alltid behöver betyda att förlora.

Shortbus

”Klarar ni de första tio minuterna, så klarar ni hela filmen” .
Så presenterar John Cameron Mitchell sin film Shortbus på Stockholms filmfestival.
Shortbus är en annorlunda film om sex som bokstavligen tar publikens oskuld i inledningen med ett montage av sexscener.
Den chockande nakna inledningen med ett par som har sex, en man som suger av sig själv framför en videokamera och en dominatrix som spankar en kille på ett hotellrum fyller en avväpnande funktion.
Den får publiken att lägga ner garden för vad som av samhället anses som normalt och som passande.
Shortbus handlar om människor. Om en sexterapeut som aldrig har fått orgasm, om en olycklig ung man som vill lämna sin pojkvän och om en dominatrix som har tappat sig själv under den hårda ytan.
På klubben Shortbus i New York är allt tillåtet och alla välkomna. Där samlas filmens karaktärer för att umgås, kunna vara sig själva och leva ut sina sexuella fantasier.
En provocerande film om sex eller en må bra-film där äntligen homosexuella sätts i fokus utan att det handlar om deras sexualitet.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!