Dyster svart bok om EU:s brutala flyktingpolitik

EU står för omfattande brott mot mänskliga rättigheter vad gäller flyktingar (Foto: Jim Black / Pixabay).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

EU och Sverige vill gärna framställa sig som förespråkare för mänskliga rättigheter. Man pekar gärna finger åt andra. Mänskliga rättigheter sitter dock illa till även inom EU, speciellt om du flyr och vill ta dig till säkerheten i Europa.

De 18 december, på FN:s internationella migrationsdag, överlämnade Malin Björk (V) och Miguel Urbán från spanska Podemos, på uppdrag av EU:s vänstergrupp, en rapport med namnet The Black Book on Pushbacks till migrationskommissionär Ylva Johansson. 
Pushback är när en person tvingas tillbaka över en gräns utan att ges möjlighet att söka asyl. Möjlighet att söka asyl är en mänsklig rättighet. 

The Black Book on Pushbacks är på 1 500 sidor i två volymer. Den tar upp 892 vittnesmål rörande drygt 12 500 personer. I samband med lanseringen sade Cornelia Ernst från tyska vänsterpartiet Die Linke:
– Under min tid i Europaparlamentet har jag besökt många ställen inom och utom EU:s gränser; Lampedusa, Lesvos, Edrine, Bihác, Presevo. Vart vi än åkte såg vi barn, kvinnor och män som hade utsatts för lidande. 
– På senare år har dock situationen blivit ännu värre. Vi har blivit chockerade av ändlösa vittnesmål om sadism och förödmjukelse, ett våld som påminner om brutala diktaturer. Black Book belyser det här mörka kapitlet i EU:s politik. Det är välbehövligt. Vårt hopp är att det kommer ett bidra till att få slut på brotten och få ansvariga regeringar att göra något åt det.

Vi måste förenas med förtryckta runt om i världen i gemensam kamp. Det är enda sättet att förhindra att människor tvingas fly. 

Vad är det då som framkommer på dessa 1 500 sidor som är så farligt att ytterst litet rapporterats i svensk press (Aftonbladet hade en artikel på kultursidorna den 11 januari)?
”Påtvingad avklädning, bruk av skjutvapen mot oskyddade, frihetsberövande utan tillgång till toalett eller mat och vatten samt misshandel med eller utan tillhyggen. Sken­avrättningar, människor som kastas i vattnet med fastbojade händer och gränsbevakningspersonal som förstör eller stjäl egendom” (citat Aftonbladet).
Dessutom tvingas flyktingbåtar (överlastade gummibåtar) tillbaka över EU:s gräns genom att kustbevakningsbåtar snabbt kör nära dem så att svallvågor skapas, vilket trycker tillbaka båtarna och utsätter de ombordvarande för livsfara. 

Svenska media har varit påfallande tysta om boken och vad den avslöjar. Det är ett led i att rättfärdiga den asylpolitik som förs av Sverige och EU, en politik som går ut på att hålla ”oönskade” borta från EU. Ser vi inte vad som händer så händer det inte och då är den förda politiken helt legitim. 
De brott mot mänskliga rättigheter som begås vid EU:s gränser måste fördömas. Oberoende av ursprung drabbas vi av samma system. Vi måste förenas med förtryckta runt om i världen i gemensam kamp. Det är enda sättet att förhindra att människor tvingas fly. 
Så länge människor känner att de måste kommer de att på alla sätt försöka ta sig till säkra områden. Sedan spelar det ingen roll vilka åtgärder regeringar i de ”säkra områdena” sätter in.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!