Dysterts valresultat i Italien – postfascistiska Fratteli d’Italia till makten

Giorgia Meloni gick med i partiets föregångare MSI, som var fascistiskt och bildades efter andra världskriget av anhängare till Mussolini (Foto: Presidenza della Repubblica / Wikimedia CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Det blir en ärkereaktionär regering i Italien efter valet söndagen den 25 september, då postfascistiska Fratelli d’Italia (Italiens bröder) bildar regering tillsammans med tre andra blå och bruna partier: rasistiska Lega, Berlusconis parti Forza Italia och det mindre Noi Moderati. Dessa partier fick sammanlagt omkring 44 procent av rösterna.

Valdeltagandet var väldigt lågt, på endast omkring 64 procent. Det visar att det finns ett väldigt stort missnöje med alla de politiska partierna i landet samt en misstro mot politiken generellt.
Valresultatet speglar också de snabba vändningarna i opinionen, att stöd inte är bestående. Fratelli d’Italia fick i valet 2018 bara 4 procent – och fick nu de 26 procent. Femstjärnerörelsen rasade å andra sidan från 32 procent till 16 procent.
Även om Fratelli d’Italia idag inte är ett uttryckligt fascistiskt parti har de rötter i fascismen. Partiledaren och inom kort Italiens premiärminister, Giorgia Meloni, gick med i partiets föregångare MSI, som var fascistiskt och bildades efter andra världskriget av anhängare till Mussolini.
Och precis som med svenska Sverigedemokraterna avslöjas kontinuerligt band till extremhögern inom partiet samt grov rasism, sexism, våld, med mera.

Det dystra valresultatet är ytterst ett resultat av vänsterns misslyckande i att erbjuda ett alternativ mot kapitalism och högerpolitik som har gjort att högerpopulistiska, rasistiska och värre partier har kunnat fylla tomrummet och framstå som ”anti-etablissemang”. Det är tyvärr en trend man kan se i flera europeiska länder just nu.
Det återstår att se vad den italienska vänstern och fackföreningsrörelsen kan göra för att slå tillbaka mot denna ärkereaktionära regering och deras många planerade attacker mot aborträtt, flyktingar och levnadsvillkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!