Ebba Buschs “värderingar” är rasistisk högerpolitik

Ebba Busch vädrar de värsta fördomarna och vill få maximal uppmärksamhet. (Foto: Per Pettersson / Flickr CC).

Av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Högerpartierna tävlar om att vara mest rasistiska. Med sitt utspel om utvisningar av muslimer vill Ebba Busch att KD ska vara värst. 

Ebba Busch pekar ut muslimer. KD:s huvudkandidat i EU-valet – Alice Teodorescu Måwe – går ännu längre och pratar inte om religion utan om en hel världsdel: “Vi har importerade problem som grundar sig i uppfattningar som är helt legitima i Mellanöstern”.

Ebba Busch och KD predikar mot “värderingar” som exempelvis stening av kvinnor och halshuggning. Hon kräver att “EU tar initiativ för att få muslimer att återvända till sina hemländer”. 

Busch, Teodorescu Måwe och resten av högern anklagar alla med koppling till Mellanöstern, ja alla muslimska länder, för en politik som oftast drivs av diktaturer. Länder som Iran, Irak, Libanon och Egypten har i olika omgångar sett massprotester mot diktaturer och reaktionär politik.

EU:s politik går sedan länge ut på att samarbeta med diktaturer och stater för att förhindra att de som tvingas fly från krig och katastrofer inte ska nå Europa. Erdogan i Turkiet och general al-Sisi i Egypten hör till dom som får miljarder av EU för att stänga gränserna.

I samma andetag som rasisthetsen vill Ebba Busch värna om svenska storföretags konkurrenskraft och utveckla vapenindustrin. Svenska Freds har visat att åren “2019-2023 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Saudiarabien för 286,2 miljoner kronor”. Storföretagens handel med diktaturen i Iran blomstrade länge, men har dalat när sanktioner införts.

Faktum är att det är högern i land efter land som visar upp “värderingar” som går emot demokratiska rättigheter, inklusive krav på hårdare straff, där krav på dödsstraff snart är på väg.

“Europeiska värderingar” från högern är exempelvis stöd till bombningarna i Gaza, avskaffande av aborträtt, massivt stöd till de storföretag som förstör miljön och extrem upprustning av militären. Vanliga arbetare, unga och pensionärer som vill rusta upp välfärden och få ett drägligt liv har helt andra värderingar än KD och andra högerpartier.

Ebba Busch vädrar de värsta fördomarna och vill få maximal uppmärksamhet. När Tidöavtalet talar om utvisning på grund av dålig vandel tar hon till halshuggningsargumentet. När Jimmie Åkesson och SD vill utvisa från Sverige vill KD utvisar från Europa.

Det räcker inte att fördöma rasismen – det krävs aktiv kamp. Rasismens uppgift är att splittra kampen underifrån. Kamp mot rasismen är därför direkt kopplad till kampen för arbete, utbildning, vård och bostäder för alla. Högern försvarar kapitalet med utspel i media.  Vänstern behöver kamp underifrån för socialistisk och antirasistisk arbetarpolitik.

Demonstrera i Stockholm 2 juni: Tillsammans mot rasism.

Samling Norra Bantorget kl 13:00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!