Ecuador – ett av världens hårdast coronadrabbade länder

Social distansering i en kö utanför en livsmedelsbutik i början av april i Quito, Ecuador (Foto: Pablo Alejandro Araujo Granda / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Ecuador är ett av de latinamerikanska länderna som har drabbats hårdast av coronaviruset, som kom till landet i februari. Sedan dess har smittan spridit sig till tusentals människor; den officiella siffran är knappt 23 000 smittade och 576 döda, men det är med största sannolikhet betydligt fler som har dött.

Enligt en analys gjord av The New York Times kan dödssiffran vara upp till 15 gånger högre. I staden Guayaquil har döda kroppar legat på gatorna och i hemmen, och begravningsbyråerna har så fullt upp att det inte går att boka begravningar hos dem.
I Latinamerika och Karibien är dödssiffran minst 8 400 personer och minst 172 000 är smittade. Det är svårt att veta exakt då flera länder i regionen inte har komplett information. Många av dessa länder har ett undermåligt sjukvårdssystem som nu riskerar att kollapsa totalt, och i ett försök att undvika detta har regeringarna beslutat om utegångsförbud så att de som redan är sjuka inte kan smitta de som är friska.
I Ecuador får inte befolkningen lämna sitt hem mellan klockan 14 och 05, förutom om man har ett samhällsbärande arbete, behöver skaffa mat eller vård, och då behöver man använda mask och handskar. 

Det här är andra gången på ett halvår som folket i Ecuador tvingas lyda ett utegångsförbud. I oktober 2019 införde regeringen utegångsförbud under kvällen och natten, som svar på de enorma protesterna ledda av ursprungsbefolkningen mot regeringens nedskärningar efter lån från Internationella valutafonden. Protesterna tvingade ändå landets president Lenín Moreno att ta tillbaka nedskärningsplanerna, men då hade redan åtta personer dödats under protesterna.
Effekterna av pandemin kommer att innebära den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930 i Latinamerika och ytterligare 29 miljoner människor i regionen riskerar att bli extremt fattiga. Det kan ta upp till två årtionden innan Latinamerika och Karibien återhämtar sig från krisens sociala följder, varnar FN.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!