Efter Irlands nej: Joe Higgins till Sverige

2008-06-17 15:51:27
Med klar majoritet röstade Irland nej till Lissabonfördraget (EU:s nya författning). Irland är det enda land där invånarna haft en chans att säga sitt om fördraget, I övriga 26 medlemsländer har eliten valt att själv besluta i rädsla för att det ska bli nej.

– Europas arbetare måste nu trappa upp sin kamp mot den nyliberala dagordning som EU vill påtvinga dem. Folkomröstningens resultat är ett slag i ansikte mot Ipec (Irlands motsvarighet till Svenskt Näringsliv) och alla andra som stått i spetsen för kapplöpningen mot botten vad gäller löner och arbetsvillkor, som Socialist Partys Joe Higgins sa till Irish Times dagen efter folkomröstningen (14 juni).
Socialist Party är Rättvisepartiet Socialisternas (RS) systerparti och Joe Higgins, en av nej-kampanjens förgrundsgestalter, gästar RS och Elevkampanjens läger den 1-6 juli (se sista sidan).
Nejet i Irland var en följd av motståndet mot EU:s högerpolitik, militarism och toppstyre. På ja-sidan stod hela det borgerliga etablissemanget, inklusive socialdemokraterna och irländska LO-toppen och de backades upp av media samt EU:s maktelit.

En viktig seger

Men efter omröstningen är Europas styrande i ett tillstånd av kollektiv förvirring. ”Med irländarnas nej till Lissabonfördraget bär det in i väggen igen och EU kastas in i en ny ratificeringskris.” (Dagens Nyheter den 14 juni).
Folkomröstningen på Irland är en viktig seger för EU-motståndet och sporrar till förnyad kamp mot alla försök att få igenom Lissabonfördraget via en bakdörr och med hjälp av små kosmetiska förändringar.

Lissabonfördraget är ett kapitalistiskt verktyg mot Europas arbetare. Det är en skandal att Europafacket fortfarande stödjer fördraget och att dess generalskreterare John Monk ansåg att nejet på Irland var ”ett bakslag för Europa” för att nästa andetag säga att vi behöver ”en europeisk politik som är mer social och folklig”.
Men EU-politiken kan aldrig bli ”social och folklig”. EU är kapitalets projekt mot arbetarna och de fattiga länderna.
Efter nej-segern på Irland måste de svenska fackföreningarna säga nej till Lissabonfördraget. Inte bara att riksdagen ska vänta med att undertecknat fördraget ett år, som LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin önskar.

Skrota fördraget

Laval- och Rüffertdomarna visar vad EU handlar om. Det Europa som EU vill bygga med hjälp av bland annat Lissabonfördraget är en imperialistisk fästning Europa där nyliberalismen regerar och lönedumpning blir lag.
RS och CWI kämpar för ett annat Europa – ett arbetarnas och ungdomens Europa. Därför skrota EU och EMU – kamp för ett demokratiskt och socialistiskt Europa.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!