Efter segern mot Arriva: stoppa hyvlingarna!

En viktig seger mot Arriva, men nu måste kampen fortsätta mot hyvlingarna (Foto: Kristofer Lundberg).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Anledningen till uppsägningshotet mot Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Seko Klubb Pågatåg, var ett internt mejl till medlemmarna i fackklubben Seko Pågatåg, där Ola Brunnström skrev: ”Var inte rädda för cheferna, de ska vara rädda för oss”. Detta med anledning av den hyvling av arbetstid och löner som Arriva försöker genomföra på Pågatågen, där Arriva hotar med uppsägning om man inte skriver på. 

Seko klubb Pågatåg har drygt 500 medlemmar och hittills har 12 lokförare blivit uppsagda. Endast några få av de anställda har skrivit på Arrivas utpressningsavtal.
Arriva ansåg att det interna mejlet utgjorde ett hot och därmed skäl till uppsägning. Arriva ville sätta munkavle på stridbara fackliga företrädare och skyddsombud. Arrivas agerande var en ren krigsförklaring mot fackföreningen Seko, hela fackföreningsrörelsen och dess medlemmar. 

Svaret från tågpersonalen och fackklubben blev resolut och omedelbart. En strejkkommitté bildades för att förbereda en omedelbar strejk bland lokförare och övrig tågpersonal om Ola Brunnström skulle bli uppsagd.
– Arriva kommer att försöka hitta på andra sätt att angripa facket och dess medlemmar om man skulle misslyckas med att få bort Ola Brunnström, påpekade lokföraren Jonas Andersson till Offensiv under protesten den 4 januari. 
Detta har också blivit fallet. Fortfarande vill Arriva genomföra den så kallade hyvlingen av arbetstid och sänkning av löner. Arriva hävdar att anledningen är minskat resande på grund av coronakrisen och därmed minskade intäkter (läs vinst). 

I och med årsskiftet har turtätheten ökat på Pågatågen 2021 jämfört med 2020. Detta betyder att behovet av tågpersonal också har ökat. Arriva vill använda coronakrisen som anledning för att öka sina vinster. Ännu en gång går vinst före människors arbete och hälsa.
Segern mot Arrivas antifackliga attacker och det stöd som Sekoklubben fått från andra fackföreningar stärker fackföreningsrörelsen inför framtiden. Segern visar också att organisering, mobilisering och gemensam kamp lönar sig – en viktig lärdom och erfarenhet för framtiden. 
För Seko Pågatåg gäller det nu att vinna kampen mot hyvling av arbetstid och lönesänkning. Bara med facklig mobilisering och motstånd kan den kampen vinnas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!