Efter valet: Stoppa rasismen

2006-09-27 14:16:45
– Är Sverige på väg att få ett stort öppet rasistiskt parti – som i Danmark och Frankrike? Hur kommer det att påverka samhällsutvecklingen? Vad kan vi göra?

Detta är några av de frågor som Offensivläsare hört av sig om den senaste veckan, när det stått klart att sverigedemokraterna fick 165 000 riksdagsröster. Kommunalt tar sd nu över 200 mandat.

Vad säger det?

Vad säger det om Sverige att sd blev fjärde största parti i Malmö? Bara s och m tog fler mandat än sd i landets tredje största kommun.
Etablerade politiker har redan lagt skulden på invandrare och flyktingar. Göran Johansson och Ilmar Reepalu, s-ledare i Göteborg och Malmö, krävde på nytt att deras kommuner ska ha flyktingstopp. Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson sa att sd-stödet skulle minska om bara fler invandrare arbetade.
– Men sverigedemokraternas stöd bygger inte på en verklig bild av invandringen, utan på fördomar. Dessa fördomar göds av det stora missnöjet med de etablerade partiernas politik. Många känner att Sverige är på fel väg, men när t ex fackföreningarna inte visar något alternativ kan t o m såna som sverigedemokraterna vinna stöd och framställa sig som en opposition, säger en medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Skåne.

Kampanj mot rasism

De etablerade politikernas gester mot sverigedemokraterna kommer inte att stoppa rasismen, lika lite som hittills.
– Vi måste stoppa rasistpartierna och de våldsamma nazister som följer i deras släptåg innan de blir större. Rasismen står för splittring mellan svenskar och invandrare i en tid när alla arbetare och ungdomar verkligen behöver kämpa tillsammans för högre löner och bättre villkor, säger Lina Thörnblom, ordförande i Elevkampanjen och nyvald kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!