Ekeroths lynchhets

2012-11-22 15:30:39


Stor protest mot Sdu som demonstrerade i Göteborg i april förra året.

”Filmaren” Kent Ekeroth är en av landets ledande islamofober. På SD:s landsdagar 2009 sa han att det sedan 1 400 år tillbaka i tiden pågår ett krig mot islam.

Samma år bjöd Ekeroth och Sverigedemokraterna in den engelske högerextremisten Alan Lake till en konferens mot ”islamisering”. Lake är en av dem som har utpekats som den norske terroristen Anders Behring Breiviks mentor, tempelriddaren ”Richard”.
”I intervjun med norska TV2 säger Alan Lake att han inte skyr ­några medel i sin kamp.
– Jag är beredd att avrätta islamister.” (Ur Aftonbladet).

Ekeroth är också huvudpersonen bakom den ledande rasistiska hemsidan Avpixlat. Den statliga utredningen om rasism som nyligen har presenterats skriver att Avpixlat ”förmedlar bilden av ett samhälle (oftast handlar det om Sverige) som invade­rats av horder av kriminella utlänningar. I artiklarnas kommentarsfält skapas ofta rena lynchstämningar”.
Avpixlat använder en server på Nya Zeeland och skyddar redaktionens och skribenternas anonymitet.
Men finansieringen är inte ­hemlig – den går via Kent Ekeroths personliga bankkonto, där rasister kan sätta in sina bidrag. Genom att inte öppet tillhöra SD kan Avpixlat fortsätta med den råa rasism som Jimmie Åkesson säger sig vilja ha nolltolerans mot.

Erik Almqvist är inte heller vem som helst i SD. När 10 000 personer demonstrerade efter att SD valts in i riksdagen 2010 uttalade sig biskop Eva Brunne positivt om demonstrationen. Då var det Almqvist som ledde SD-gruppens utmarsch ur Storkyrkan när Brunne talade.
I en debatt i Sveriges Radio efteråt var det Erik Almqvist som företrädde SD mot Arne Johansson, Rättvisepartiet Socialisterna, som företrädde arrangörerna för den antirasistiska demonstrationen. Almqvist klagade i debatten över ”klimatet” efter valet. Men vårt svar då som nu är att det är precis så det ska vara. SD:s väljare och anhängare ska sättas under press. ”Det hoppfulla med valresultatet är den proteströrelse som det har skapat”, sade Arne Johansson i debatten.

Rasismen dominerade i radioprogrammet Kalibers avslöjanden från en kryssning till Tallinn med bland andra Åkesson och Almqvist 2009:
”… det är just mellan mötena som den grövsta rasismen lyser igenom.
En kväll samlades några från partitoppen i en av hytterna för att lyssna på och sjunga med i vit makt-musik. Alla närvarande stämde in i sången om hur Olof Palme blev skjuten, ”Skottet brann, blodet rann. Olof Palme han försvann”.
Partiledaren Jimmie Åkesson var en av dem som sjöng med. Sång­stunden fortsatte med typiskt nazistiska sånger med texter som bland annat handlar om att döda judarna.” (Ur Offensiv nr 846, april 2009). Fram till förra veckan var Erik Almqvist SD:s ekonomiske talesman och intervjuades i TV och tidningar om SD:s budgetförslag som vilken politiker som helst. Han skrev också en riksdagsmotion om ”hor­stämpling av svenska kvinnor”, sånt han själv står för i filmen.
Innan valet 2010 var han ordförande i SD:s ”ungdomsförbund” och uppträdde i den egenskapen som en av SD:s frontfigurer på torgmöten.
År 2008 deltog han i SVT:s Debatt mot bland andra Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna. Den politiske våldsverkaren Almqvist uppträdde där med prat om att ”upprätthålla en rättsstat, vad som är ok och inte ok i lagöverträdelser”. Kristofer Lundberg från RS visade att när nazister och rasister ”tillåts att hålla sina samlingar ökar våldet på gator och torg”.

Expressenfilmen bekräftar SD:s
rasism, i högsta toppen av partiet. Men även om det kan försvåra Sverigedemokraternas försök att putsa fasaden krävs det fortsatt antirasistisk kamp och kamp mot den orättvisa högerpolitiken.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!