Elbolagen rånar hushållen

2006-08-29 22:49:52
Avregleringen av elmarknaden har lett till Europas just nu dyraste elpriser. På bara ett och ett halvt år har elpriset tredubblats, så att dagens nordiska spotpris nu ligger högre än i Tyskland.

Under SVT:s partiledarutfrågning hade dock Göran Persson inget att säga som kunde lugna de hushåll och delar av basindustrin som riskerar att gå på knäna.
– Det farligaste vi kan göra, det är att börja på att sänka elpriserna, sa Göran Persson.

Persson vill ha dyr el

Persson förklarade att ha inte tänker föra en politik som gör el billigt för hushållen, utan uppmanade dem i stället att spara mer energi. Därför vill regeringen till och med höja elskatterna med ytterligare 13 miljarder nästa år, vilket motsvarar 4 000-5 000 kronor för en normal villa.
Men att, som högeralliansens Reinfeldt och Maud Olofsson vill, påbörja en Telialiknande privatisering av Vattenfall, kan bara stärka de privata monopolen ännu mer. Utan att det sänker några elpriser.

64 miljarder i elvinster

Till prisrekordet bidrar både vattenbrist, handeln med utsläppsrätter och stillastående kärnkraftverk efter haveriet i Forsmark. Men detta förklarar bara en bråkdel av den 50-öring som priset höjts med sedan förra året – och som i år ger de tre stora elmonopolbolagen Vattenfall, Fortum och Eon en vinst på ofattbara 64 miljarder.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver inför årets val sänkta och reglerade elpriser på en grundval av offentligt ägande och en hushållning med energin – genom en demokratisk planering och arbetarkontroll i stället för på prischocker och guldregn över elkapitalisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!