Elektronikfabrik stänger i Pajala

av Britta Berggren

Utarmningen av landsbygden fortsätter i nyliberalismens era.

Efter sju år lägger Inission ned elektronikfabriken de köpt i Pajala. Cirka 20 anställda förlorar jobbet eller tvingas flytta. 

2012 såldes bolaget Mikromakarna i Pajala, då med drygt 30 anställda, till bolaget Inission som har sin bas i värmländska Munkfors. Efter ”Pajalaköpet” hade Inission fem anläggningar; Stockholm, Göteborg, Pajala, Munkfors och Tallinn. 

När affären presenterades sade vd:n Mikael Isaksson att de var övertygade om att ”Inission blir en bra ägare som kommer att ta hand om Mikromakarna på ett utmärkt sätt”. Efter ständigt minskad omsättning läggs nu fabriken ned. Frågan är om bolaget köptes upp för att komma åt bolagets kunder, utan att verkligen investera för fortsatt drift?

Enligt Inission har Pajalafabriken dalande lönsamhet, men enligt personalen har verksamheten gått plus sedan i somras. 

– Det är bara att acceptera att det blir såhär nu, vad kan jag göra? Men jag har barn här och kan inte flytta till Munkfors, så jag får hoppas att jag kan få något annat, sa Viktoria Tornéus till NSD den 20 februari.

Enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström motsvarar 19 jobb i Pajala 4 000 jobb i Stockholm. Trots det har kommunledningen inga planer på protester.

– Det borde egentligen vara förbjudet att lägga ned lönsamma fabriker. Om inte privata företag vill driva verksamheten kan arbetarna driva det vidare med staten som ägare. I jakten på maximal vinst avlövas landsbygden på både service och arbetstillfällen. Vad är det som säger att man inte kan ha elektroniktillverkning i Pajala? Ingenting, förutom den marknadslogik som bara gör de rika rikare och som drabbar arbetare, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!