Elen blir dyrare för alla förutom storföretagen

Storföretagen får skattelättnader för elen medan vanligt folk och småföretagare får betala markant mycket mer (Foto: Gustav Holmström / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Elen blir allt dyrare – för vanligt folk. Storföretagen får dock rabatterade priser på hela 15,2 miljarder kronor, där pappersbruket Stora Enso får mest med en miljard kronor.

Att storföretag, som badar i pengar, knappt får betala någonting medan vanligt folk får betala allt mer för elen borde det vara ramaskri över. Att priset har höjts för arbetarklassen och småföretagare är ett resultat av att elskatten har skjutit i höjden.
Summan på 15,2 miljarder kronor som storföretagen rabatteras är dessutom mer än hela regeringens klimatbudget på 12,5 miljarder kronor!

Inom industrin betalar företag blygsamma 0,5 öre per kilowattimme (kWh) i skatt. Samtidigt visar SVT Nyheters granskning den 22 oktober att skattesatsen för hushåll och småföretag ligger på 37,4 öre per kWh (43 öre med moms inräknat) – en skattesats som också har ökat i princip varje år sedan 1990-talet och de senaste tio åren med 6,5 öre.
Sverige har lägst elpriser till industrin i hela EU, som till stor del beror på den låga skattesatsen, visar en rapport från EU-kommissionens 2017. Man menar från regeringens håll att skattesatsen är så låg eftersom ”konkurrenskraften” skulle drabbas om dessa företag tvingades betala full skatt.
Samtidigt menar man att höjda skattesatser för alla andra ska agera som en morot för att investera i nyare, mer energisnåla teknologier samt för att ”släcka lampor hemma” och sänka sin temperatur i hemmet. Gäller inte samma morot för storföretagen?

En enkel men ack så snillrik metod för att se till att de smutsiga storföretagen ställer om till en grön produktion och håller nere energianvändningen är att förstatliga dem under demokratisk kontroll och styre underifrån. Då kan man planera produktionen utifrån klimat- och samhällsbehoven, snarare än att låta dem fortsätta bäst de vill för att tjäna så mycket pengar de kan.
Alla stora företag, banker och energibolag har ett enda mål: vinstmaximering. I detta syfte kan allt offras på vinstintressets altare, även klimatet och grundläggande mänskliga rättigheter. Det är också kapitalismens dogm. Så länge det kapitalistiska systemet råder kommer inga nödvändiga, grundläggande förändringar att ske. Och vi kommer att fortsätta skinnas på el, bostad, kollektivtrafik, med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!