Elever tar kamp för skolmaten

2009-03-18 16:49:01




För tredje veckan i rad på­går hungerstrejk på högstadieskolorna i Piteå. Anled- ningen är bland annat den försämrade menyn som kommit efter jullovet i och med kommunens sparkrav.

Gröt, näringsfattig soppa och vegetariska rätter serveras oftare, rapporterar eleverna. Runt om på sko- lorna cirkulerar namninsamlingar, där kraven också handlar om att eleverna vill ha lokalproducerad mat, och få bort storköken för att exempelvis undvika halvfärdigt ris eller överkokt pasta.
Först ut i strejk var två sjundeklassare på Norrmalmskolan. Strejken spred sig snabbt till övriga ele- ver. Sedan spred sig strejken till Christinaskolan och omfattar nu samtliga av Piteås högstadieskolor, en del mer organiserade än andra.
– Det handlar inte om att vi är bortskämda. Jag äter vegetarisk mat, men en soppa bestående av vatten, lök, paprika och kryddor är ingenting som mättar mig under en hel skoldag, säger Kajsa Dysholm, elev- rådsordförande på Norrmalmskolan, till Offensiv.

Ytterligare ett krav handlar om att man inte vill ha något hel/ halvfabrikat.
På ett möte i fredags där elever från elevråden kunde fråga ut de ansvariga, var man inte nöjda efteråt och beslutade att fortsätta strejken.
RS stödjer såväl elevernas kamp och krav som metoder, men lägger där till att det behövs gemensam kamp från elever, lärare och föräldrar för att sätta stopp för alla nedskärningarna i skolan och kräva pengarna tillbaka till kommunerna.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!