Elevkampanjen: Vi kräver jobb och grön framtid!

2010-01-07 14:17:53
Den alltmer alarmerande klimatkrisen till trots så kunde världens ledare, som väntat, inte komma fram till någon som helst lösning i Köpenhamn. Kapitalismens kortsiktiga jakt på vinster och in- byggda rivalitet mellan olika regeringar står i vägen för den totala omställning av samhället och globala planering som är nödvändig.

Samtidigt fortsätter den ekonomiska krisens bördor att tynga ner arbetares, ungdomars och fattigas axlar världen över.
I Sverige ökar arbetslösheten, särskilt bland ungdomar, och inför årets avtalsrörelse kräver Svenskt Näringsliv nollavtal och sänkta ungdomslöner.
Även Centerpartiet har följt efter med sitt förslag om ”avstampsjobb”, där unga ska kunna anställas i tolv månader till två tredjedelar av lönen.

Det råder inte brist på arbetsuppgifter och behov. Det finns enorma behov i samhället, till exempel den enorma klimatomställning av samhället som är nödvändig och behov av mer personal i den offentliga sektorn.  Facken måste organisera ungdomar och ta kamp för rätten till fasta jobb – med en lön det går att leva på.
Elevkampanjen driver ”Unga kräver jobb och grön framtid”, som bland annat kräver ett verkligt jobbprogram där ungdomar får lärlings- och praktikplatser till full lön och med garanterade jobb i slutändan.

Istället för ”avstampsjobb” och sänkta ungdomslöner säger vi fasta jobb till en lön som det går att leva på.
Det behövs en upprustning av ­offentliga sektorn och klimatinvesteringar som utbyggd kollektivtrafik och alternativa energikällor.
Det är vägen framåt, men för detta krävs beslutsam kamp från fackföre­ningars, sociala rörelsers och andras sida. ”Unga kräver jobb och grön framtid” är Elevkampanjen viktigaste kampanj under de närmaste månader-na.
Inspirationen till kampanjen kommer från England, där Socialist Party, RS systerparti, startade kampanjen ”Youth fight for jobs” (Ungas kamp för jobb).

”Youth fight for jobs”-kampanjen kräver bland annat att alla som går lärlingsutbildningar ska garanteras jobb vid utbildningens slut och att staten ska genomföra ett program för att bygga billiga bostäder för unga – något som skulle skapa såväl jobb som bostäder.
Flera fackförbund har anslutit sig till kampanjen. Något som vi borde kämpa för även i Sverige.
I Sverige måste vi bygga ”Unga kräver jobb och grön framtid”. Inför avtalsrörelsen måste vi ställa krav på att fackföreningarna tar kamp mot arbetsgivarnas attacker.

Vi måste ställa krav på regeringen att investera i klimatåtgärder för att skapa gröna jobb och ett stopp för privatiseringar och nedskärningar i offentliga sektorn, istället kräver vi en upprustning av skola, vård och så vidare.
Inför valet behövs liknande kampanjer som i England, där den så kallade ”oppositionens” tomma alterna- tiv måste avslöjas, och de första stegen i bygget av en verklig motkraft måste börja tas.
Det är de rikas kris – de ska också betala den!
Johanna Evans
Elevkampanjens ordförande
■ Gå med i Unga kräver jobb och grön framtid-kampanjen.
Maila info@elevkampanjen.se eller ring 08-724 99 62
Hemsida: elevkampanjen.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!