Elprisstöd: Sent och inte för alla

Transformatorstation. Elprisstödet kommer inte norra Sveriges befolkning till del, och kommer oavsett sent. Samtidigt har många nu sina dyraste elräkningar hittills (Foto: Staffan Vilcans / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Elpriset är på allas läppar. Under valrörelsen lovade Ulf Kristersson (M) att hans regering skulle se till att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul av ett högkostnadsskydd mot de extrema elpriserna. Det var ett gemensamt vallöfte från ”hans sida”. Nu är det snart jul och vi ska betala vår hittills dyraste elräkning.

Eventuell kompensation kommer först framåt våren och då inte i hela landet, trots att alla drabbas av höga elpriser.
Norra Sverige kommer inte att få någon kompensation, något som har fått norrlänningarna att gå i taket.
Den 20 december hade 28 363 personer skrivit under en namninsamling mot det koloniala tankesättet gentemot Norrland, varav elprisstödet är det senaste (namninsamlingen finns här).

Det svenska elpriset bestäms inte av produktionskostnaden, utan av den heliga ”marknaden”. Marknadsplatsen är Nord Pool Spot, som innefattar de nordiska och de baltiska länderna. Eftersom det är en marknad avgörs priset av utbud och efterfrågan.
Priset fluktuerar därför mycket mellan olika delar på dygnet, mellan olika dagar och mellan olika delar av året. Just nu har vi rekordhöga priser på el.
Det hävdas att det beror på två saker, dels på kriget i Ukraina och de därmed strypta gasleveranserna från Ryssland, dels på att flera svenska kärnkraftverk står stilla

Elen är dyrare i södra Sverige, men prisökningen har varit högre i norra Sverige.
Under november i år var elpriset i norra Sverige (elområde 1 och 2) 178 procent högre än under samma månad förra året. För södra Sverige (elområde 3 och 4) var skillnaden 57 procent i elområde 3 och 20 procent i elområde 4.
Stundtals har priserna varit lika höga i norr som i söder

Regeringen har nu presenterat hur de tänker sig ett elprisstöd. Stödet beräknas på medelpriset under ett år fram till september i år. Norra Sverige får inget stöd alls, trots den höga ökningen där.
För folk i norr ses det som ännu ett exempel på den koloniala inställningen till norra Sverige. Här produceras mest el och här förbrukar vi mest el på grund av kallare väder och kortare vinterdagar.
Regeringen skapar på det här sättet ett tudelat land.
Till och med den moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund från Östersund har känt sig tvingad att ”tala med Ebba” om problemen.
Men eftersom stödet ska beräknas retroaktivt på förra årets förbrukning hjälper det inte den som ska betala räkningarna den här vintern. Saila skulle ”tala med Ebba” om det också.

Sverige och speciellt norra Sverige har haft en fördel av billiga elpriser. Här produceras elen och avstånden till marknaderna i södra Sverige är långa. De låga elpriserna har setts som ett sätt att kompensera för avstånden. Det var innan elpriset sattes på en marknad.
Elen, vare sig den kommer från vattenkraft eller de många vind­snurrorna, kostar lika mycket att producera oberoende av vilken tid på dygnet det är eller hur efterfrågan ser ut vid en viss tidpunkt. Som det ser ut nu drar elföretagen in stora summor och vi betalar.
Elprisupproret i norr är inte bara mot det höga elpriset. I uppropet talas det om allt från dåligt vägunderhåll till nedlagd service i småorter. Sverige dras alltmer isär. Det är en farlig utveckling.
Regeringen ger inget stöd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!