En Big Mac till pensionärerna

2008-09-10 15:20:18
Regeringen vill ge majoriteten av landets pensionärer 818 kronor om året – 68 kronor per månad. Detta gäller alla pensionärer med en årsinkomst över 150 000 kronor. Till de sämst ställda ges ett par Mc-Donaldsmenyer mer.

– Förslaget är ju löjligt. Alliansen har slagit sig för bröstet och sagt att ”nu ska vi göra det bättre för pensionärerna”, och så blir det 200 kronor mer i månaden, säger Agneta Björk som är sjukpensionär i Umeå.
Idag betalar genomsnittspensionären med 13 000-14 000 kronor i månaden 600 kronor mer i skatt än en löntagare.

– Pension är uppskjuten lön. Det finns inget skäl att pensionärer ska betala mer i skatt, skriver Anders Teljebäck, förbundssekreterare på PRO:s hemsida.
Världsbankens jämförel­se av 53 länder visar att i 52 av dessa betalar pensionärer samma skatt som löntagare, eller lägre. Sverige är det enda land där pensionärer betalar högre skatt än löntagarna.

Samtidigt har livsmedelspriserna i Sverige stigit med åtta procent under det senaste året.
– 200 kronor gör varken till eller från för mig, även om alla inkomster naturligtvis är bra, menar Agne­ta Björk.

Emma Åberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!