”En bostad är en medmänsklighet”

Lisbeth Pipping, bostadspolitisk aktivist och talesperson för 18 aprilkommittén (Foto: Pressbild).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Lisbeth Pipping är författare och bostadspolitisk aktivist. I Göteborg är hon talesperson för 18 aprilkommittén, en av initiativtagarna till den landsomfattande protestdagen mot marknadshyra den 18 april. 

Hur upplever du responsen i kampen mot marknadshyra? 
– Jag var en av talarna på protestdagen den 12 september förra året. Jag lyfte frågor runt barns utsatthet. Det kommer bli fler hemlösa barn om vi inte reagerar och agerar nu. Vi måste höja våra röster. 

Hur viktig är kampen mot marknadshyra? 
– Vi får inte stirra oss blinda på att stoppa marknadshyror. Min upplevelse är att hyresvärdarna smyghöjer våra hyror när de utför renoveringar. När de börjar prata mer om att läget ska kunna påverka hyran. När de sätter in värmemätare på vårt varmvatten. 
– Jag upplever att hyresrätten är hotad och att allt handlar om att vi ska vara så tacksamma som har lyckats få en lägenhet efter många långa år i bostadskön. Vi måste sluta vara tacksamma. En bostad är en medmänsklighet. 

Hur möter ni era grannars oro? 
– Jag pratar med mina grannar om att vi alla måste höja våra röster och att vi inte är rädda att bli besvärliga i kampen för allas rätt att ha råd att bo. 

Hur kan marknadshyra stoppas? 
– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Men jag menar att det handlar om solidaritet. Att vi måste kroka arm och bilda en kedja från norr till söder och från väster till öster och med stor kraft säga ifrån, och lyfta rätten till en egen bostad. 

Vad tycker du om initiativet att ena de kämpande nätverken kring en gemensam protestdag? 
– Vi måste gå samman. Vi måste bli många som vägrar vara tysta och höja våra röster. Det måste handla om rätten till ett eget hem och att ingen ska behöva flytta för att hyrorna höjs. 

Vad blir resultatet om regeringen går vidare med förslaget? 
– Katastrof! Människor kommer bli både bostadslösa och hemlösa. Trångboddheten kommer öka. Framför allt kommer barnen att drabbas hårt.

Nästa digitala stormöte för kampanjen Nej till marknadshyra äger rum den 16 februari. Kom med i kampanjen – mejla till nejtillmarknadshyra@gmail.com om du vill engagera dig. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!