En dag för biblioteket

2010-06-09 14:31:19
Den 4 juni organiserade Hammarkullen mot nedskärningar – För en levande förort ”En dag för biblioteket”. Det blev en dag med tal, poesi, uppträdanden och ett glatt inslag i vår allvarliga kamp. Offensiv träffar några av demonstranterna.

– Vi vill inte att de stänger biblioteket. Inte heller att de flyttar det någon annanstans, säger Gladys Orono och Kristina Flygare.
– Jag kommer ihåg 1978 när jag kom till Hammarkullen, vi hade bank, post, vårdcentral, barnavårdcentral, apotek, ett levande torg. Idag har vi biblioteket och pizzeria. Vi har inget kvar, allt stängs, biblioteket är viktigt för de äldre och de som inte kan åka långt, berättar Gladys Orono.
– Politikerna borde vara här, inte bara sitta bakom sina skrivbord. De är så avskärmade från befolkningen, säger Kristina Flygare.
– Det är inte alla som har råd att köpa böcker. Det är viktigt för att kunna ge kultur åt folket, säger de bå­da.

– Biblioteket är värdefullt
, kanske framförallt för barnen. För barnen är det en fast punkt, en säker plats för dem. Biblioteket är trygghet, lugn och ro. Det är så mycket barn som dagligen kommer hit, avslutar Kristina Flygare.

– Jag tycker det är viktigt att stå upp för biblioteket, det är viktigt att visa att det är oacceptabelt att ta bort biblioteket från Hammarkullen, säger Elias Nordin.
– Risken är att alla unga istället samlas ute. Biblioteket är mer än böcker – det är en samlingsplats. Många barn och äldre besöker dagligen verksamheten.
– Tyvärr präglas politikerna av ett kortsiktigt tänkande. Vi kommer inte att se de direkta effekter av nedskärningarna idag, men det kommer att kosta mer i längden, konstaterade Eli­as Nordin.

Intervjuer:
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!