En dom som stinker av rasism

Arbetsdomstolen skriver i domen att de håller med företaget om att en slöja kan vara ”provocerande för personer med motsatta sympatier och övertygelser” (!). (Foto: Natalia Medina)

Av LOUISE STRÖMBÄCK // Artikel i Offensiv

En kvinna förbjöds att bära slöja av sin arbetsgivare, väktarbolaget Rapid Säkerhet AB. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders stämde företaget för diskriminering, men i december ifjol dömde Arbetsdomstolen till arbetsgivarens fördel. Det är en dom som öppnar upp för diskriminering av religiösa skäl på arbetsplatsen.

En kvinna som media har valt att kalla Sara ville börja bära slöja på jobbet, men fick då veta att hennes arbetsgivare inte tillät det. Hon jobbade som trygghetsvärd i Stockholms kollektivtrafik, och var anställd av säkerhetsföretaget Rapid Säkerhet AB.
Företaget uppgav sin neutralitetspolicy om politiska, filosofiska eller religiösa symboler och uttryck under arbetstid som orsak till förbudet. Utöver det uppgav de dessutom att det handlar om Saras egen säkerhet, eftersom slöjan riskerar att provocera fram våld (!). Det visar tydligt på företagets syn att muslimers själva existens provocerar så kraftigt att det blir en säkerhetsrisk att ens existera.
Det visar också på synen att våldsbrott är offrets fel och inte förövarens, även innan brottet har begåtts. Det kan likställas med att kräva att kvinnor klär sig på ett visst sätt för att undvika att bli våldtagna.

Sara har i en intervju med Svenska Dagbladet sagt att:

– Som svart kvinna kan jag bli utsatt för rasism bara jag kliver ut genom ytterdörren. Varför ska jag bli begränsad på grund av min tro?

Istället för att skydda henne som de påstår är det företaget som diskriminerar Sara. Hon och Civil Rights Defenders tog ärendet till Arbetsdomstolen, där de stämde Rapid Säkerhet AB för diskriminering. I december 2023 kom domen, där Arbetsdomstolen dömde till Rapids fördel. Arbetsdomstolen skriver i domen att de håller med företaget om att en slöja kan vara ”provocerande för personer med motsatta sympatier och övertygelser”.
Civil Rights Defenders har också tryckt på att Rapids agerande strider mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Detta har Arbetsdomstolen struntat i. Domen är ett steg i ledet till och en återspegling av det ökade rasistiska förtrycket på arbetsmarknaden och rasismen i samhället generellt. Det är särskilt svårt för muslimska kvinnor på arbetsmarknaden, just på grund av företag som Rapid.

Civil Rights Defenders kommer troligtvis att ta frågan vidare, till exempel genom att lyfta frågan internationellt. Det är bra, och det är viktigt att frågan sprids. Men för att bekämpa rasismen som genomsyrar samhället behövs det också massiva upplysningskampanjer och massmobiliseringar till protester mot rasism och alla andra former av förtryck, som kopplas till kampen mot nedskärningar, privatiseringar och andra försämringar av allas vår levnadsstandard. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!