En fantastisk klimatkampsvecka

En kampvecka som gav mersmak! (Foto: Natalia Medina)

av Klimataktivist // Artikel i Offensiv

Under protesterna vid FN:s klimattoppmöte Stockholm+50 deltog Unga Socialister, Rättvisepartiet Socialisterna och vår internationella organisation International Socialist Alternative.

Medlemmar från våra syskonpartier runt om i världen har kampanjat i Stockholm i tre dagar; vi har deltagit i två demonstrationer samt hållit ett öppet möte om socialistisk klimatkamp. Ett fantastiskt, lärorikt och viktigt ingripande i klimatkampen har stärkt våra organisationer och kampen för ekologisk och mänsklig frihet.
Onsdagen började med ett morgonseminarium där Mattias Bernhardsson talade om ekologisk matproduktion; om hur en socialistisk planering av jord- och skogsbruk skulle möjliggöra ett hållbart användande av våra marker. Därefter satte vi upp bokbord runt om i Stockholm för att diskutera med folk om socialistisk klimatpolitik och hur kamp för klimatet hänger ihop med motståndet mot den ökande militariseringen.
Dagen avslutades med fortsatt kampanjarbete på Sergels torg där vi deltog i manifestationen Global Action Day som arrangerades av nätverket Stockholm+50 (inte att förväxla med FN:s klimattoppmöte med samma namn).

Även torsdagen startades med ett morgonseminarium där författaren och journalisten Arne Müller föreläste och avslöjade den svenska industrins greenwashing.
Politikernas och företagens beskrivning av gruvindustrin är väldigt ljus och den kopplas till den ”gröna” omställningen av industri och energi, men verkligheten är en annan.
Under torsdagen tvingades alla aktivister till att fortsätta allt kampanjarbete inomhus eller under tak på grund av ihållande regn. Men bland annat bjöds två av våra aktivister in till direktsänd närradio där de intervjuades om Rättvisepartiet Socialisternas och ISA:s deltagande under Stockholm+50.

Vi deltog med en enorm energi och ett livligt block i demonstrationen där banderoller, talkörer och flaggor gav ett tydligt budskap till alla deltagare och åhörare.

För att ladda upp inför fredagens klimatstrejk och demonstration med Fridays For Future startade vi dagen med ett sista morgonseminarium.
Raymond Stokki och Jonas Brännberg föredrog hur det historiska förtrycket mot samer och kolonialiseringen av norra Sverige och Sápmi lett fram till dagens utbrott av kamp mot gruvindustrin samt om hur kampen idag utvecklas och hur vi för fram det socialistiska program vi har utvecklat för att pusha kampen framåt.
Därefter begav sig alla till Odenplan för att kampanja och preppa inför klimatdemonstrationen. Med bokbord och talare (vi hade vår egen speakers corner) försökte vi få fler att ansluta till demonstrationen.
Vi deltog med en enorm energi och ett livligt block i demonstrationen där banderoller, talkörer och flaggor gav ett tydligt antikapitalistiskt budskap till alla deltagare och åhörare.

För att följa upp de hundratals intresserade som under dagarna skrivit upp sig för att få veta mer om Rättvisepartiet Socialisterna, ISA och Unga Socialister höll vi under fredag kväll ett öppet möte. Temat var socialistisk kamp för klimatet, med talare från Sverige och ISA samt musik (läs om det på sidan 7).
Mötet knöt verkligen ihop säcken för klimatveckan i Stockholm. Efter mötet kunde intresserade diskutera mer med våra medlemmar och några som tidigare träffat oss och diskuterat tog även steget till att bli medlemmar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!