En hemsk sommar för Haninges äldre och anställda i hemtjänsten

Undersköterskan Ulrika Nunez Lindgren.

Mindre städning och promenader för Haninges äldre med hemtjänst. Anställda tvingas jobba dubbelpass.

Kommunen skriver på sin hemsida att ”Hemtjänsten prioriterar därför de insatser som är viktigast. Det innebär att insatser som till exempel städning och promenader [!] kan behöva stå tillbaka lite de närmaste veckorna.”
– Det var redan för lite tid för promenader och städning innan sommaren. Kontinuiteten för de äldre var också på katastrofnivå innan sommaren. En brukare har fått besök av inte mindre än 70 olika personer från hemtjänsten. Jag har tagit strid för att jag och andra ska få vara kontaktpersoner och besöka våra äldre regelbundet, istället för att kastas hit och dit, berättar undersköterskan Ulrika Nuñez Lindgren, admin för facebooksidan Äldrevårdsuppror i Haninge och kandidat nr 11 på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel i Haninge kommunval:
– Inte nog med att kommunen tar in dyra och vinstdrivande bemanningsföretag med helt outbildad personal – alla håller dessutom på att jobba ihjäl sig. Både ordinarie personal, timvikarier och bemanningsanställda tvingas köra dubbelpass mellan 07.30 och 22.
Det kommer att bli än värre nästa år. I S-C-L-KD-budgeten för 2023 saknas 24,9 miljoner kronor till äldreomsorgen. De skär ner trots ett kommunalt överskott på 623 miljoner kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Stoppa alla nedskärningar i äldreomsorgen. Mer tid för de äldre och bättre bemanning Nej till vinster i välfärden!
  • Alla som behöver ska få plats. Fler platser och fler boendeformer – inför äldreboendegaranti.
  • Ta bort de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen och minutjakten i hemtjänsten.
  • Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön . Nej till delade turer.
  • Anställda ska ha demokratisk kontroll över arbetets organisering såsom schemaläggning.
  • Pengarna tillbaka till kommuner och regioner, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!