En högerallians mot arbetsrätten

2006-08-15 22:29:23
Den allians som de fyra traditionellt borgerliga partierna (moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna) bildat går till val på mottot mer av samma högerpolitik. Alliansen döljer inte att målet är ett totalt systemskifte på arbetsmarknaden med syftet att skapa en låglönemarknad. För att det ska vara möjligt måste facket ”tämjas” och försvagas genom en rad nya försämringar i anställningsskyddet och strejkrätten.

Inom högeralliansen är det särskilt centern som gått i bräschen för en nyliberal offensiv mot arbetarnas rättigheter. Centern idag är en politisk megafon för Svenskt Näringsliv och centerledaren Maud Olofsson siktar på att bli näringsminister.

Som Svenskt Näringsliv

Center döljer inte att man helt vill slopa anställningsskyddet.
I en tidningsintervju var centerledaren inte främmande för att helt avskaffa lagen om anställningsskydd (LAS). ”I går ville hon inte svara på om partiet vill slopa lagen om anställningsskydd, LAS. Vi får återkomma till detta” (Dagens Industri 5 augusti).
LAS läcker visserligen redan som ett såll, men högeralliansens förslag syftar till att rasera det helt.
Det är socialdemokraternas och stödpartiernas kapitalistiska politik som öppnat vägen för alliansens offensiv och ökade självförtroende.
Socialdemokraterna gav storföretagen vad de vill ha under lång tid. Men nu anser Svenskt Näringsliv och många kapitalister att det krävs nya nyliberala kvastar för att sopa bort arbetsrätten.
Med Alliansen blir det dyrare att vara med i facket och A-kassan. Dels som följd av att avgiften till A-kassan höjs med flera hundra kronor i månaden – dyrast blir det för de som jobbar i branscher med hög arbetslöshet. Dels genom att skattereduktionen för fackavgiften tas bort. Detta kostar löntagarna 2 750 kronor om året, enligt LO.
Skälet till chockhöjningen är, enligt Anders Borg, moderaternas chefekonom, att: ”Om facken måste betala för arbetslösheten blir de mer försiktiga med lönekrav, byggnadsarbetarna kommer att kräva lägre påslag när arbetslösheten kostar” (TCO-Tidningen 18 maj).
Enligt högeralliansen ska de som av olika skäl slagits ut från arbetsmarknaden straffas och piskas att ”rea” sig tillbaka till arbetsmarknaden; ta vilket jobb som helst till vilken lön som helst.
Centerns olika förslag talar sitt eget språk: ”Arbetsrätten ändras så att uppsägningar underlättas i små företag och löner ska kunna anpassas till lokala villkor” (pressmeddelande från centern 4 augusti).

Centerns CPE-lag

Alla försämringar börjar alltid i mindre företag, och för en grupp – oftast ungdomar – för att sedan omfatta alla arbetsplatser och arbetargrupper, om de inte stoppas genom kamp.
Så var det i Frankrike. Där genomdrev regeringen först (hösten förra året) den så kallade CNE-lagen, som slopade anställningsskyddet för nyanställda i företag med färre än 20 anställda. Sedan föreslogs den hatade CPE-lagen, som gjorde alla under 26 år till rättslösa på arbetsmarknaden.
CPE-lagen stoppades efter en våg av massportester i våras.
Men de franska massprotesterna till trots står centern fortfarande bakom sitt krav på att alla ungdomar upp till 26 år ska kunna provanställas under 24 månader. Det avskaffar anställningsskyddet för unga.

Slopat anställningsskydd

Samtliga partier som ingår i alliansen vill försämra LAS och göra det lättare för arbetsgivarna att använda sig av visstidsanställningar.
Alliansen vill också ta bort det förstärkta anställningsskydd som gäller för de över 45 år.
Folkpartiet och kristdemokraterna vill dessutom att det så kallade tvåpersonersundantaget ska gälla för alla arbetsgivare. Med hjälp av miljöpartiet kunde alliansens partier införa tvåpersonersundantaget år 2000. Det är ett tillägg till den normala turordningsregeln sist in först ut. Det gäller vid uppsägningar på företag med mindre än tio anställda och gör det möjligt att undanta två arbetstagare, som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för verksamheten.
Alliansen är vidare överens om att det ska bli fritt för en arbetsgivare att avskeda en anställd och sedan låta hon/han återkomma som ”kund” genom att den tidigare anställde nu är egenföretagare med F-skattsedel.
Längst av alla vad gäller försämringar av anställningstryggheten går centern. På partiets hemsida under rubriken ”Arbetsrätt” heter det att: ”Anställningstrygghet är viktigt men det är ännu viktigare att arbetslösa människor får jobb. Om anställningsskyddet är för omfattande kan det bli svårt för vissa grupper att komma in på arbetsmarknaden”. Några rader senare formuleras följande krav: ”Förbättra möjligheterna till tidsbegränsade anställningar. En och samma person får anställas på korttidskontrakt i maximalt 24 månader under en femårsperiod” (www.centern.se)

Kvinnofällor

Istället för att skapa fler jobb – i juli fanns det 240 000 öppet arbetslösa och bara 29 000 lediga jobb – ska det bli lättare att avskeda. Samtidigt som anställningsskyddet slopas för ungdomar ska fler tvingas bli visstidsanställda.
Fler visstidsanställda innebär att alliansen riggar en ännu större kvinnofälla. Redan idag är kvinnor, särskilt unga, överrepresenterade bland dem med tidsbegränsade anställningar.
Under den missvisande parollen ”kompetensutveckling” vill centern att: “…parterna kommer överens om ökade möjligheter för företag som drabbas av tillfälliga svackor att behålla nyckelkompetens vid uppsägningar och större möjligheter för små företag… att säga upp medarbetare med fel kompetens” (pressmeddelande från centern 4 augusti).
Det öppnar för godtycke och ger arbetsgivarna nya möjligheter att exempelvis avskeda fackligt aktiva med hänvisning till att de har ”fel” kompetens.
Dessutom är orden ”om parterna är överens” bara en påklistrad fras. Centern är inte främmande att lagstifta för att nå en ”flexibel arbetsmarknad”.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!