En hyllning till facklig kamp

2006-10-04 14:16:27
Söndagens protestmöte på Sergels torg ett år efter att Connex sparkade Per Johansson blev en liten men naggande god hyllning till den fackliga kampen, som kommer att följas av fler initiativ från tunnelbanefacket Seko klubb 119 innan fallet till sist avgörs i Arbetsdomstolen i februari nästa år.

De mellan 80 och 100 deltagare som slutit upp fick lyssna till Jan Hammarlunds sång Arbetarhjälten i tunnelbanan och två starka solidaritetsappeller av Peter Boström, som talade för bussförarna i Södertälje och Kommunal Stockholms trafiksektion, och Siv Norlin, ST-bas för de anställda på landets försäkringskassor, innan det blev dags för Per Johansson själv.
Peter Boström betonade behovet av att bemöta en borgerlig regerings nya attacker och yra bland direktörerna med en ny facklig kampenhet.
– Vi trafikare lever under samma SL-tak med samma problem, därför måste vi smida samman enhet i kampanjer, som till exempel mot hot och våld.
Peter menade att det bland bussförarna precis som bland andra fack och resenärer fanns ett massivt stöd för Per Johansson och att det förra hösten ställdes krav på aktioner.

”Detta måste diskuteras”

– Hundratals fackliga stöduttalanden togs, men LO vägrade att ta uttalanden, s-ledningen i SL vägrade ge stöd och till och med på avdelnings- och sektionsnivå tvekades det. Det är bara när vi lägger oss som direktörer och deras politiker kan vinna.
– Det finns många Per Johansson, tjejer och killar som vill kämpa och behöver stöd. Vi ska ge dem det, sade Peter Boström.
– Vi är här för att visa vår avsky mot att det i ett land som kallar sig demokratiskt inte finns yttrandefrihet på jobbet, inledde Siv Norlin och hänvisade till en undersökning av SCB som visat att var femte förvärvsarbetande tycker det är svårt att säga kritiska saker på jobbet.
Hon förkastade också arbetsgivarkravet att den anställdas lojalitet mot till exempel Connnex ska vara starkare än mot samhället i övrigt och resenärerna i tunnelbanan.
– Vi måste bort från ett synsätt som påminner oss om livegenskapens dagar och en seger för Per Johansson skulle vara en seger för alla som vågar säga ifrån, slog hon fast.
Per Johansson tyckte att Connex avskedande av honom själv inte var så mycket att minnas. Det var däremot den vilda strejk som över 90 procent av tunneltågförarna genomförde i protest veckan därefter, den 6 oktober förra året.
– Utan den strejken den 6 oktober skulle LO och Seko inte gjort ett j-a skit, som han sade.

”Inte bara Per”

Han menade också att det inte bara handlade om hans eget fall. De tre städare som avslöjade svartarbetet i tunnelbanan har i dag alla avskedats. Och det är enligt Per Johansson ”en skandal” att Sekos förbundsstyrelse sagt nej till att driva smutskastningen av Sixto Iturro – ordföranden för Tågias verkstadsarbetare i Seko klubb 120, som trakasserats efter att ha avslöjat fusket med underhållet av tunneltågens vagnar – till Arbetsdomstolen.
Connex har också fortsatt att pressa dem som tagit över de ledande rollerna i klubb 119 sedan Per själv tvingats sluta.
– Mina tankar går till klubben, som har kämpat och tagit strid.
Per Johansson kände också igen en bolagsspion från Connex på Sergels torg.
– Connex står däruppe. De har fortsatt att kontrollera allt jag gjort och varenda ord jag säger även efter att jag slutat jobba där.
Per Johansson passade också på att gissla Connex för att bolaget trots en kraftig förlust och endast 2,7 procent i lönepåslag till tunnelbanans arbetare belönat sina egna direktörer med ett lönelyft på 39 procent.

”Inget sker självmant”

Budskapet från den avskedade klubbordföranden var glasklart.
Det är nu fyra år sedan klubben uppvaktade det förra borgarstyret om den bristande säkerheten i tunnelbanan, och ”dom röda har haft fyra år på sig” utan att något hänt förrän facken ibland har kunnat pressa fram några åtgärder. Han riktade också frän kritik mot myndigheternas passivitet. Och än har till exempel inget hänt ett år efter det tunga skyddsstoppet för frontrutan.
– Inget sker självmant och man måste fråga sig om människor till sist måste dö, eller skandaler avslöjas i Kalla Fakta eller Uppdrag Granskning, frågade sig Per Johansson och menade att den tid som nu börjar kräver ännu mer av facklig kamp i allt från säkerheten och arbetsmiljön till lönerna och anställningsskyddet.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!