En levande och politisk kulturfestival från gräsrötterna

Traditionsenligt avslutades festivalen med att måla ”Consulta popular” (Foto: Vilgot Karlsson).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 8-11 juli arrangerade det kulturpolitiska nätverket BadArt, som är en del av International Socialist Alternative, en såväl digital som fysisk politisk kulturfestival där det fysiska eventet ägde rum på söndagen den 11 juli på Cyklopen i Stockholm.

För åtta år sedan arrangerades den första kulturfestivalen till minne av Walter Medina, som sköts ihjäl av polisen under diktaturens Uruguay 1973 när han skrev ”Consulta popular”, folkomröstning, på en vägg. Han hann aldrig skriva klart de tre sista bokstäverna.
Walter skrev poesi och spelade teater, men var också politiskt aktiv. Så är även initiativtagaren till kulturfestivalen, Walters brorsdotter Natalia Medina.
Kulturfestivalen har varje år ett särskilt tema. Denna gång var temat ”Rötter”, som kan tolkas på flera olika sätt: ursprung, kultur, historia, familj, språk, matsuveränitet, med mera. Det återspeglades på flera olika kreativa sätt i den konst och kultur som vi tog del av under dagarna.

Under alla kulturfestivalens dagar lades det kontinuerligt upp konstverk, uppträdanden och annat på eventets Facebooksida, som var värd för den digitala delen av festivalen. Och på den fysiska delen fick vi själva ta del av flera olika utställningar.
Bland annat en tavla av Anders Öfverström, Heo och Anna som sydde folkdräkter, Shamiran Adam som broderade på plats, Emma Dominguez med sin ljudkonst, Maria Badri med gripande tavlor om sitt ursprung, Yo La Negra och Rosanna Mercado-Rojas som målade en vacker tavla på plats, med många flera.
Extra kul var också att få ta del av alla de häftiga liveuppträdanden.
Först ut var José och Carlos, som spelade själfull gitarr och sjöng. Sedan gav Mari Raudsepp prov på dansens kraft i en skön uppvisning. Cesar och Milton Andersen spelade musik och sjöng vackra toner, som följdes av gripande dikter av Clara Liwen Bastreri. Emma Hultquist dansade flödande till trumslagen i en häftig performance, vilket följdes av Anders Öfverström som läste poesi. 
Sedan spelade och sjöng Shamiran Adam för oss innan Heo och Ana höll ett gripande tal om kampen mot adoptionsindustrin och för mänskliga rättigheter.

Festivalen avslutades traditionsenligt genom att deltagarna målade ”Consulta popular” på en presenning, där de tre sista bokstäverna, de Walter aldrig han måla innan han mördades, fylldes i. Ovanpå allt detta erbjöd dagen god mat och härligt umgänge som många av oss i pandemitider har saknat. Rättvisepartiet Socialisterna hade också ett välbesökt bokbord under hela dagen.
Nu fortsätter kampen, och låt solidariteten och protestyttringarna fortsatt få stort utrymme och ta sig uttryck genom konstens alla olika former; konst och kultur ger syre åt livet såväl som till den politiska kampen för ett socialistiskt samhälle.

Bildspel från kulturfestivalen finns här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!