En lyxbil i tomtens säck

I marginalen

Tomten påstås komma till både rik och fattig. Men i år och kanske mer än tidigare var det klasstillhörighet som bestämde vad tomten hade i säcken.
”Att få en splitterny lyxbil i julklapp är drömmen för vissa. Dyra bilar i julklapp förekommer i Sverige. I foajén på Porsche Center i Smista utanför Stockholm står en Porsche Taycan inslagen med röda julsnören”, rapporterade Dagens PS innan jul. I samma artikel berättar en lyxbilsåterförsäljare att han bland annat har sålt en Aston Martin som skulle ges bort som julklapp.

Vart tionde barn i Sverige lever i fattigdom

En Aston Martin kostar omkring 1,5 miljoner kronor. Det är dyrt, men julklappar som finns på listan över världens tio dyraste kostar mycket, mycket mer. På den listan samsas diamantsmycken och fastigheter på Manhattan i New York, med snökanoner för att få en ”white Christmas” i Kalifornien och badkar helt i guld. Alla har dock ett gemensamt – sanslöst dyrt och smaklöst.

För de allra flesta blev 2020 ett annus horribilis, ett hemskt år.
”På grund av coronapandemin har familjen haft ett stort bortfall av inkomst under våren. Barnen har inte haft möjlighet att delta i aktiviteter som kostar eller köpa kläder”, står det i ansökan om bidrag från Majblomman. I år har ansökningar varit fler än vanligt inför jul.

Vart tionde barn i Sverige lever i fattigdom, enligt det mått som Majblomman använder, vilket innebär att familjerna inte har råd med det allra nödvändigaste som hyra, försäkringar och el.
Samtidigt har de rikare blivit allt rikare under pandemin. Bland krisprofitörerna finns såväl ICA-handlarna och bankirerna som fastighetsskojarna och de riskkapitalister som äger välfärdsbolagen. För denna rikemansklubb var året som en enda lång julafton.

”När Engelska skolan köptes ut från börsen i december var det en av de största affärerna med svenska friskolor hittills. Den förra huvudägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, har enligt SVT:s beräkningar tjänat drygt en miljard på sitt ägande i Engelska skolan och har därmed fått tre gånger sina satsade pengar” (SVT den 20 december).
Plundrare – det är bara förnamnet.

Så låt oss göra 2021 till ett år av kamp för en upprustad välfärd utan vinst – släng ut plundrarna och stäng alla gräddfiler.
Gott Nytt Rött År! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!