En poetisk spegling av vår samtid

Pjäsen ger strimmor av hopp i mörkret, där död och lidande fylls med liv och rörelse (Foto: Mats Bäcker).

av Amona Holmström // Artikel i Offensiv

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är högst aktuell och behandlar extremism, fascism, alienation, folkmord, rädsla, hopp och kärlek. Dessa ämnen behandlas på ett poetiskt och existentiellt sätt, samtidigt som det ligger ett genomträngande mörker över handlingen. Ett mörker som inte riktigt går att greppa, förrän en öppnar alla sina sinnen.

I ett fantastiskt skådespel, med musik, dans och poesi, får åskådaren uppleva en möjlig snar framtid på djupet. En framtid som delar många likheter med vår egen samtid. Teaterpjäsen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, regisserad och dramatiserad av Farnaz Arbabi och baserad på romanen av Johannes Anyuru med samma titel, är högst aktuell idag med populism, nationalism och islamism på framfart. Pjäsen finns att se digitalt.

Med de terrorhandlingar som utförts av terrororganisationer världen över i islams namn, både före och efter 9/11, har de senaste årtiondena präglats av en ständig rädsla för dessa extrema krafter. Denna rädsla kan föra fram våra värsta sidor, även här i Sverige.
”Jag skriver till dig som inte trodde att detta kunde hända i Sverige.” Det finns en ständig koppling till samtiden som till det förflutna. Jag upplever som åskådare att flera scener är som urklippta ur en film eller bok om Förintelsen. Handlingen påminner oss om de brott vi aldrig får glömma, eftersom vi aldrig bör upprepa dem.

Berättelsen börjar med att en välkänd författare försöker återskapa ett terrordåd som skett i Göteborg. En kontroversiell tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed framträder i serietidningsbutiken Hondo’s. Tre unga islamister tar sig in, Hamad, Amin och en mystisk flicka, som filmar alltihop.
Beväpnade med k-pistar och bombvästar har de för avsikt att döda serietecknaren, då han har skändat islam med sina karikatyrer av profeten Muhammed. Likheterna med terrorattentatet på satirtidningen Charlie Hebdo 2015 blir väldigt tydliga.
Attacken misslyckas dock, och två av terroristerna dör. Den tredje placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar att hon kommer ifrån framtiden, en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. Två år efter attacken får flickan ett besök av författaren. Författaren får en bunt papper, där flickan har skrivit en väldigt märklig berättelse. 
Sverige blev efter terrorattacken ett fascistiskt land identiskt med 1930-talets Nazityskland. I denna framtid sprider fascistiska ”Riddarhjärtan” skräck bland medborgare med muslimsk eller judisk bakgrund och alla som vägrar att skriva under medborgarkontraktet stämplas som ”sverigefiender”. Muslimer, judar, och antifascister transporteras in i ghetton.
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar rymmer även vackra inslag, med poetiska gestaltningar, citat från Koranen, fiolmusik och sufisk dans. Strimmor av hopp i mörkret, som istället fyller denna berättelse om död och lidande med liv och rörelse.

Denna dystopiska berättelse har även stora likheter med situationen i Xinjiang/Östturkestan, där över 1 miljon uighurer, kazaker, kirgizer med flera, är fängslade i läger för att avsäga sig sin identitet och religiösa tro. 
Majoriteten av dem tillhör muslimska minoriteter, och deras fängslanden är ett led i det så kallade ”Kommunist”-partiets systematiska attacker mot allt och alla som kan utgöra ett hot mot statens auktoritära kontroll. Detta är ett folkmord i all bemärkelse, och sker mitt framför våra ögon.
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är därför inte enbart en dystopi, utan också en spegling av vår samtid och vart vi är på väg.

Titel: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Teater: Unga Klara & Uppsala stadsteater
Originaltext: Johannes Anyuru
Dramatisering & regi: Farnaz Arbabi
Längd: 2h 35 min
Målgrupp: från 15 år
Se den digitalt via: Voyd/Unga Klara On Demand 13 januari till 31 mars, ungaklara.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!