En serie angrepp långt innan 2 juni

2007-06-05 19:47:19
Efter demonstrationen den 2 juni målades en skräckens bild upp i media. ”Rostock i chock”, ”Orgie av våld”, ”G8-kravaller”, ”Tusentals sårade” var den bild som kablades ut runt om i världen.

Redan långt innan demonstrationen hade regeringen och media drivit en enorm kampanj i syfte att kriminalisera demonstranterna och utpeka dem som ”våldsverkare”.
Polisens många provokationer under demonstrationsdagen måste ses mot den bakgrunden.
Monty Schädel, en av demonstrationsledarna, var en av många som var kritisk mot polisens agerande efter demonstrationen. I tidningen ”Junge Welt” vittnar han om att polisen medvetet angripit fredliga protesterande. Gång på gång gick polisen in i demonstrationsmassan utan uppenbar anledning.

Brutala angrepp
Ett annat ögonvittne, Elke Steven, säger till samma tidning att våldet uppstod när mindre grupper av poliser gick in i de autonomas demonstrationsdel för att med tvång ta ut några deltagare. Även på andra ställen greps 2-3 demonstranter och togs ut ur tåget utan förklaring och med brutala metoder. Detta gjorde att alla kände sig hotade.
På Aftonbladets hemsida visas en bild där en polis stoppar en annan från att ge sig på demonstranter (igen). Ögonvittnen beskrev att vattenkanoner kördes till ställen där det inte ens fanns några svartklädda. Tårgas, pepparspray och vattenkanoner användes också mot fredliga demonstranter.
Advokater som tydligt bar beteckningen ”legal team” (rättsteam) knuffades undan när de ville ta kontakt med personer som hade blivit omhändertagna av polis. En advokat berättar att hon hotades av en polis med orden ”Jag ska slå dig på käften”. Alla poliser vägrade att uppge sina namn.
Inför protesterna hade polisen lovat att advokaterna ska få fri tillgång till omhändertagna. Detta löfte bröts direkt. Ett annat exempel på polisvåldet är att Första hjälpen delvis hindrades att ta hand om sårade demonstranter.
Senare på kvällen angreps en cykelkaravan med 35 deltagarna som var på väg till ett anti-G8-läger av poliser med batonger och tårgas. Cyklisterna flydde till en bensinmack.

Nazister kunde marschera
I Schwerin där nazisterna planerade en demonstration den 2 juni, men i sista stund fick sitt tillstånd indraget, blev cirka 200 antirasistiska demonstranter omhändertagna vid tågstationen. Antirasisterna, många av dem minderåriga, hölls sedan av polisen i sju timmar.
I andra städer kunde nazisterna demonstrera utan tillstånd. Bland annat marscherade 150 nazister genom Brandenburger Tor i Berlin efter att ha knuffat polisen åt sidan. Denna plats är av särskilt betydelse eftersom det finns ett monument över Förintelsens offer strax intill Brandenburger Tor.
Det är uppenbart att skadegörelse och våld från en liten minoritet av demonstranter skadar proteströrelsen samt spelar staten och högerpolitiker som exempelvis inrikesminister Schäuble, som kräver hårdare tag mot ”vänsterextremism”, i händerna. Samtidigt måste man se polisens provokationer, inte bara samma dag utan redan under veckorna och dagarna innan demonstrationen.
Redan innan demonstrationen började var Rostock en stad som ockuperats av de 16 000 poliser som kallats dit.
Polisen försökte under flera veckor innan G8-mötet kriminalisera G8-mobiliseringen och media hjälpte till med att måla upp en bild av en ny vänsterterrorism. Målet var uppenbarligen att avskräcka människor från att delta och att splittra rörelsen mot globaliseringen.

Polisrazzian i maj
Den 9 maj genomfördes räder mot organisatörer. Mer än 40 kontor och lägenheter genomsöktes av 900 poliser i Hamburg och Berlin. Under dessa husrannsakningar beslagtogs datorer, skrivare, disketter och filer. En server som flera vänsterorganisationer kopplar upp sina hemsidor ifrån lades ned i Berlin.
Polisen motiverade den razzian med att man misstänkte att 18 personer hade bildat en terroristgrupp.
Den så kallade antiterroristlagen i Tyskland, som skärptes efter den 11 september 2001, gör det möjligt för polisen att slå till utan konkreta bevis. Inga personer blev gripna och det är oklart om det överhuvudtaget hittades något material som styrker misstankarna. En i pressen namngiven lärare vid universitet i Bremen hör till de misstänkta. Därför beslagtog polisen även studentlistor för att se vilka studenter som går på hans kurser.
Fyra av de 18 misstänkta blev inte alls uppsökta – ett tecken att polisen möjligen själv inte tog sina påstådda misstankar på allvar.
Det intryck som man försökt skapa att det är kriminella som planerar att delta i demonstrationerna har också syftat till att avskräcka potentiella deltagare.
Efter polisens razzia demonstrerade flera tusen i Hamburg och i Berlin. I Hamburg uppstod våldsamma konflikter med polisen. En av deltagarna, Andreas från Hamburg, berättar på SAV:s hemsida om hur polisen helt utan varning använde tårgas och vattenkanoner när demonstrationen upplöstes.
På ett 40 kvadratkilometer stort område kring G8:s mötesplats gällde totalt demonstrationsförbud. Vid vägspärrar på tillfartsvägarna mot Rostock kontrollerades bilar för att inspektera medhavda cyklar och hitta tjuvgods. Det påstods att tusentals stulna cyklar skulle tas till Heiligendamm, ett tydligt sätt att trakassera de protesterande på.

100 miljoner euro
Kostnader för G8-mötet uppskattas till 100 miljoner euro. Den största andelen gäller säkerhetsåtgärder för 80 miljoner euro (1 euro kostar 9,30 kronor). Dit hör kostnader för de 16 000 poliserna och den 11,5 kilometer långa och 2,50 meter höga stängslet kring mötesorten, av polisen kallad ”teknisk spärr” (technische Sperre). (Det leder tankarna tillbaka till Berlinmuren, som den stalinistiska DDR-regeringen kallade för ”den antifascistiska skyddsvallen”.)
För medieövervakningen lades 15,6 miljoner euro ut, bland annat för en speciell fotografplattform. Till kostnaderna hör också nybygget av en speciell paviljong för ett enda samtal mellan Angela Merkel, George Bush och Vladimir Putin. Denna byggnad som innehåller säkerhetsglas, ett skyddsrum och ett rum för nödoperationer, kostade 856 000 euro. Efter G8-mötet kommer paviljongen, stängslet och en del annat som byggts upp enbart för rikemansklubben G8 att rivas.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!