En socialistisk värld är nödvändig

2008-09-24 19:08:50
En annan värld är möjlig. Det är temat för European Social Forum (ESF) i Malmö som inleddes i veckan.
En annan värld kan ba­ra bli möjlig genom en kamp för en socialistisk värld.

En socialistisk värld är en nödvändighet för att hejda klimathotet och säkra en framtid i fred och frihet.
Aldrig har världen varit så rik och möjligheterna så stora att garantera alla människor ett drägligt liv. Men i vägen för en annan värld står kapitalismens vinstjakt och plundring. Istället för växande väl-stånd följer kriser och groteska klassklyftor.
Spekulation och kortsiktighet tillsammans med marknadens ständiga kaos bäddade för dagens fi-nanskris och den globala kapitalismens djupdykning.
Kapitalister och politiker som bär ansvaret för krisen vill att arbetare och fattiga ska betala räkningen. Svaret från fackföreningar och sociala rörelser borde vara: Vi betalar inte! Nog är nog.
En ny värld gror i den masskamp som dagligen äger rum mot nyliberalism, miljöhot och krig.

Bara en bråkdel av det som världens regeringar varje år spenderar på militären och nya vapen skulle räcka för att finansiera ett program för att utrota fattigdomen och staka ut vä­gen mot en hållbar hushåll- ning för miljön.
Världens tre rikaste personers sammanlagda förmögenhet överskrider det totala årliga värdet av produktionen (BNP) för världens 49 fattigaste länder.

Oljejätten Exxon gör en vinst på drygt 600 000 kronor per minut dygnet runt. Cirka 15 miljoner människor dör varje år i infektionssjukdomar. Inte på grund av brist på läkemedel utan för att de inte har råd med dem. Var trettionde sekund dör ett afrikanskt barn av malaria. Samtidigt satsar den globala läkemedelsindustrin nästan dubbelt så mycket på reklam som på forskning och utveckling. Och flyktingmurarna blir allt högre.
Det är kapitalismen som delar samhället i fattiga och rika. En rättvis fördelning och produktion för behov kräver att kapitalismen avskaffas, vilket bara kan göras genom en revolutionär socialistisk omvandling av samhället. Detta i sin tur förutsätter revo­lutionära massrörelser – vars stomme är nya arbetarpartier som förenas i en global socialistisk rörelse – med socialistisk politik och stöd av en folkmajoritet.
Uppgiften att bygga en sådan masskraft kan inte vänta.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och CWI, den internationella socialistiska organisation vi tillhör, är med och lägger de första grundstenarna till en revolutionär massrörelse. CWI (Kommittén för en arbetarinter­national) samlar socialistiska kämpar från 40 olika länder. CWI har medlemsorganisationer i Afrika, Asien, Australien, Europa, Mellanöstern, La­tin- och Nordamerika.
Medlemmar i CWI har gått i bräschen i kampen mot nyliberalism, rasism och sexism.
CWI:s tyska medlemmar skulle exempelvis gärna vara med på ESF i Malmö, men är förhindrade på grund av att man är med och ordnar en stor riksmanifestation mot nazisthotet i Köln.
Kapitalismen och politikerna som står i dess tjänst håller långsamt på att förgöra den värld vi lever i.
Bli med i kampen för en annan värld – en socialistisk värld. Bli aktiv, organisera dig. Gå med i RS och CWI.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!