”En strid mot lönedumpning”

2007-01-10 13:41:03
Den fackliga blockaden mot salladsbaren Wild’n Fresh är inne på sin femte vecka då ägaren, Sofia Appelgren, fortfarande vägrar att teckna kollektivavtal för sina unga anställda. Hon har i såväl TV som radio och tidningar erkänt att hon inte betalat semesterersättning, sjuklön eller avtalsförsäkringar för sina anställda.

Men efter Hotell och restaurangfackets (HRF) blockad har Wild’n Freshs ägare nu börjat betala semesterersättning och höjt lönen en aning, men fortfarande saknar de anställda de rättigheter de skulle ha med kollektivavtal.
Strax innan jul utvidgades blockaden genom Transports sympatiåtgärder.
Det är genom att trappa upp blockaden och vädja om aktivt stöd från andra fack som HRF kan vinna denna principiellt viktiga strid.
Offensiv, som besöker strejkvakterna från HRF utanför baren, möts först av en aggressiv företagare som med en banderoll – ”stoppa fackets maffiametoder” – skriker ut saker som inte lämpas i tryck. Denna har stått i dagar och häcklat fackets strejkvakter.

”Inte bara Wild n’ Fresh”

Strejkvakterna håller god min trots provokationerna och berättar om kommunens tvångshämtning av soporna. Men alla förklarar att de nu kommer att gå vidare tills kollektivavtal tecknats.
Ansvaret för sopberget ligger givetvis på salladsbarens ägare, som vägrat teckna kollektivatal. Om kommunen hämtar sopor utan fackets medgivande är det fråga om strejkbryteri.
– Det här handlar inte bara om Wild’n Fresh utan om rätten till kollektivavtal för alla. Det får inte bli så att en restaurangs agerande öppnar upp för lönedumpning, säger Dan Fransson från HRF som går strejkvakt.
HRF kommer att gå vidare med sin kampanj.
Förutom Wild’n Fresh ska nu förhandlingar till med baren Nothing Hill och La Familia i närheten. Där kommer det att vara lättare för där är de beroende av ölleveranser som kan stoppas av sympatiåtgärder. Totalt är det 300 arbetsplatser som saknar kollektivavtal i Göteborg, något som facket nu ska ändra på.

Förlorar 49 000 kronor

Offensiv träffar även personalen på Wild’n Fresh, ingen av dem är fackanslutna men säger att de i princip håller med facket om kollektivavtal men att det kändes som om de agerade ovanför deras huvuden, inte förrän efter två veckor fick de säga sitt.
Salladsbaren har två timanställda och nu några extra då Sofia Appelgren är borta.
– Jag förstår att det är viktigt att kolla restauranger, många jobbar svart och så men här har vi bättre avtal än hos facket säger Linea.
Hennes uttalande visar att hon bara fått information från sin arbetsgivare och var omedveten om att de förlorar 49 000 kronor om året på att inte ha kollektivavtal.
Jimmy Lied
Kristofer Lundberg


”Villkoren är sämre på alla punkter”

Advokaten Toivo Öhman har gjort en rapport som jämfört anställningsvillkoren på Wild’n Fresh med det fackliga hängavtalet.
Hans rapport visar att villkoren för personalen på Wild’n Fresh är betydligt sämre än för personal på kollektivavtalsbundna arbetsplatser.
Personalen på Wild’n Fresh får en timlön på 95 kronor, oavsett svårighetsgrad. För dem som får kollektivavtal är timlönen plus semesterersättning minst 99,35 kronor i timmen.
Wild’n Freshs personal får ingen semesterlön och dessutom betalas ingen sjuklön, vilket är ett lagbrott.
Källa: Hotell- och restaurangfacket

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!