En utmaning som skakar om

(Foto: Gage Skidmore / Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När Offensiv går i tryck tisdag kväll den 4 februari är det ännu inte klart vem som vann Demokraternas primärval i Iowa. Men opinionsundersökningar innan valet pekade mot en seger för Bernie Sanders, som benämner sig som demokratisk socialist. 
En seger för Sanders i Iowa, som han förlorade knappt till Hillary Clinton för fyra år sedan, skulle vara en rejäl framgång. Det vore också en seger som skulle skaka om det det demokratiska partiets etablissemang som redan är djupt oroade över att Sanders kan vinna primärvalen och bli partiets presidentkandidat”, skrev New York Times dagen innan valet.
Sanders valkampanj har redan slagit många rekord. Antalet valarbetare har passerat miljonstrecket och ingen kandidat har fått så många att ge ekonomiskt stöd.
Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) stödjer Sanders kandidatur och jobbar för honom i valet. Sanders är den enda av Demokraternas kandidater som inte säger att det räcker med att vinna valet utan också säger att arbetarna måste organisera sig och ta kamp för sina rättigheter.
Denna gång går han också till val på ett program som är betydligt mer till vänster än för fyra år sedan, vilket återspeglar de vänsterstämningar som finns bland inte minst unga, klimatkampen och inte sedan mitten av 1980-talet har antalet varit så många som nu. Genom att också lägga till kravet på bland annat förstatligande av energibolag, höjda bolagsskatter, straffbeskattning av oljejättarna och andra miljöbovar för att finansiera ett massivt federalt program för klimatomställning är Sanders Green New Deal mer långtgående än andras. 
Sanders program är dock inte klart socialistiskt. Han säger att han vill bryta storföretagens och Wall Streets dominans, men drar inte slutsatsen att det kräver organisering, bland annat i form av ett nytt parti, och kamp för socialistiskt samhälle.

Sanders kampanj väcker hopp och entusiasm samt bidrar till att stärka de vänstervindar som blåser i ett allt mer polariserat USA. Sanders är den kandidat som skulle ha störst chans att besegra Trump.
Det demokratiska partiets etablissemang kommer att göra allt för att förhindra att Sanders blir partiets presidentkandidat. Demokraterna är ett kapitalistiskt parti och dess ledning föredrar hellre fyra år till med Trump än att Sanders blir USA:s nästa president.
Att vänsterstämningarna ändå får sådant genomslag i ett val inom ett kapitalistiskt parti beror på att radikaliseringsprocessen ännu väntar på att bli till en rörelse för ett nytt parti. Men Sanders valkampanj kan bli början till en sådan utveckling. Det gäller även om Sanders själv inte är beredd att gå med.
”Om det vore ett annat land skulle jag och Joe Biden inte vara i samma parti”, sa Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) nyligen. AOC sitter i det amerikanska representanthuset och likt Sanders benämner hon sig som demokratisk socialist. 
Med erfarenheterna av Sanders valkampanj i ryggen kan år 2020 mycket väl bli det år där klimatkämpar, fackliga aktivister, socialister med flera går samman för att börja bygga ett parti som står upp för USA:s arbetare och unga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!