En varm värld blir varmare

Sommaren 2021 var en av de varmaste någonsin i Nordamerika och Europa, och året som helhet var det femte varmaste någonsin (Foto: Global Water Partnership – a water secure world / Flickr CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

År 2021 var det femte eller sjätte varmaste året någonsin enligt Copernicus, EU:s jordobservationsprogram som släppte sin årliga klimatrapport den 10 januari. Liknande rapporter har nyligen publicerats från bland annat amerikanska NASA och NOAA samt den ideella organisationen Berkeley Earth som specialiserar sig på globala temperaturmätningar.

Samtliga rapporter konstaterar att år 2021 var det femte eller sjätte varmaste året som nå­gonsin uppmätts sedan temperaturmätningarna startade i mitten på 1800-talet. De rapporterar också att de senaste sju åren är de sju varmaste åren som någonsin registrerats, med 2016 och 2020 som tävlar om förstaplatsen.
Det var det varmaste juni någon­sin i Nordamerika och troligtvis temperaturrekord i Europa med 48,8 grader i Sicilien, men det är inte bekräftat ännu. Den globala medeltemperaturen låg på mellan 1,1 och 1,2 grader över förindustriell tid.
Mängden koldioxid i atmosfären växte i ungefär samma takt som under 2020 och nådde 414,3 ppm (miljondelar). Mängden metan i atmosfären ökar i den snabbaste takten på 20 år och uppmätte 1,876 ppb (miljarddelar) i slutet på 2021 vilket kan jämföras med cirka 1,638 ppb år 1983.

Även om 2021 var svalare än året innan var det fortfarande ett år med extrema temperaturer. 25 länder med en total befolkningsmängd på 1,8 miljarder människor hade rekordhöga årsgenomsnitt, inklusive Kina, Iran, Bangladesh, Qatar, med flera.
Kanada, som drabbades hårt av skogsbränder och torka i somras, mätte rekordhöga 49,6 grader. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) tillägger att det är det 45:e året på raken sedan 1977 som den globala temperaturen översteg 1900-talets genomsnitt.
Mätningarna visar också att den globala havstemperaturen var den varmaste någonsin, trots att vi samtidigt har påverkats av klimatfenomenet La Niña som har en ned­kylande effekt på Stilla havet.

Enligt NASA-forskaren Gavin Schmidt är det inte bara mängden klimatrelaterade temperaturrekord som är slående, utan den ständigt ökande takten är ett rekord i sig självt.
Det är solklart att kapitalismen är orsaken till den globala uppvärm­ningen och klimatförändringarna. Ett fullständigt ohållbart, omättligt, överproducerande och ständigt vinstjagande system kommer aldrig att kunna lösa klimatkrisen. Alla löften och åtaganden som världens styrande politiker tar sig an kommer att vara otillräckliga och förhalar bara inför en klimatkris som kanske inte går att förhindra, men som absolut går att förvärra.
Den klimatpolitik som världens alla länder driver idag kommer att leda till en temperatur på minst 2,5 grader över förindustriell tid vid slutet på detta århundrade. Vilket i sin tur kommer att leda till fler extremväder, naturkatastrofer, torka, svält och översvämningar.

Det enda som kan stoppa den nuvarande utvecklingen är en helt livs­nödvändig omställning av samhäl­let, från vinstintresse till ett system som utgår efter människans och naturens behov, och som demokratiskt planeras och ägs gemensamt. Allt annat kommer att visa sig vara otillräckligt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!