Enad kamprörelse krävs – inte passiv väntan på valet 2010

2008-03-25 10:44:21
En landsomfattande kamprörelse måste byggas där lokala initiativ runt om i landet binds samman till försvar mot Reinfeldts högerpolitik. Arbetslösa och sjuka, som redan drabbats av regeringens attacker, kan inte bara passivt vänta på valet 2010.

Skälet är att vi inte vet vad som händer efter en (eventuell) s-valseger. Det var s-regeringar som skar bort 100 000-tals jobb i offentliga sektorn under perioden 1994-2006. Just nu hotas äldreomsorgen i Umeå av ytterligare nedskärningar – från en sossekommunledning. En kamprörelse måste därför byggas. Dels mot nya angrepp från Reinfeldt & co. Dels för att hindra att en ny s-regering fortsätter nedskärningarna.

Ett inspirerande exempel på vad som kan utvecklas till en landsomfattande kamprörelse är  "Septemberalliansens" protest då riksdagen öppnade 18 sept. i fjol. 10 000 demonstranter samlades, på sex olika orter. Bakom initiativet stod ett 50-tal organisationer. Bland talarna fanns fackliga representanter för gruvarbetarna i Kiruna, kommunalanställda, invandrarorganisationer, mm. Även i Umeå genomfördes demonstrationer, organiserade av Enad Vänster, som en lokal upplaga av Septemberalliansen. Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå stödde det upprop för en nationell protestdag mot regeringen som lanserats av Septemberalliansen.

Det är därför uppseendeväckande att ledningen för Ung Vänster (UV), vänsterpartiets ungdomsförbund, i ett förslag till "strategidokument" till sin kongress bl a angriper Septemberalliansen. UV:s styrelse brännmärker också radikala fackklubbar för att vilja "splittra" fackföreningsrörelsen och vara styrda av "sektvänstern". UV:s ordförande säger, till tidningen Arbetaren (27/2-08), att radikala klubbar bedriver sin verksamhet "med LO som fiende". UV har också attackerat Syndikalisterna, som på flera orter tagit kamp mot arbetsgivare som utnyttjat asylsökande med svältlöner. I sin iver att gå LO-ledningen till mötes kritiseras därför Syndikalisterna för att, med UV:s språkbruk, ”organisera blatterean"!  Däremot vägrar Ung Vänster, liksom v:s ordförande Lars Ohly, att kritisera LO-ledningen för att LO inte organiserar papperslösa, eller för att LO:s ordförande sitter och förhandlar med arbetsgivarna om att inskränka strejkrätten. 

Orsaken till v/UV:s attacker mot de som tar kamp mot högerpolitiken är att v vill ingå i en s-regering efter valet 2010. För att visa sin följsamhet mot sossarna stödde (v) 114 miljarder i besparingar under åren 1994 – 2006 samt privatiseringar, t ex av Telia. Av samma skäl har v stött s-nedskärningsbudgetar även i Umeå, t ex den för 2007. En budget som innebar kraftiga nedskärningar inom bl a äldreomsorgen. Det är viljan att få en post i en kommande s-regering som ligger bakom UV:s nya angrepp – oavsett om deras strategidokument av taktiska skäl antas av kongressen eller inte.

Det som krävs för att stoppa högerpolitiken är att initiativ som Septemberalliansen, nätverk mot privatiseringar av hyresrätter, organisering av papperslösa, osv, binds samman och enas i en landsomfattande kamprörelse. Protester mot högerpolitiken, ledda av LO, skulle ge rörelsen än större tyngd. Men då krävs att just radikala fack opponerar sig mot LO-ledningens passivitet. Radikala fack som ledningen för v/UV ser som sin fiende!

Stora enade protester är bästa garanten for att få bort Reinfeldtregeringen i nästa val – men också för att hindra nya s-ledda nedskärningar efter valet 2010. Vi förvånas över hur öppet vänsterpartiet agerar för att spräcka denna enighet.

Patrik Brännberg,
Davis Kaza,
Ingrid Eriksson,
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!