Enad Vänster inbjuder till gemensam kamp för jobben

2008-11-14 10:04:00
Finanskrisen har övergått i den allvarligaste ekonomiska krisen sedan börskraschen 1929! Frågan ställs om hela branschers överlevnad. Kommer Volvo och Saabs personbilar att finnas kvar? Hur ska det gå för lastbilstillverkningen?

Vi tvingas gå tillbaka till 1992 för att hitta en månad då lika många varslades om uppsägning i Sverige som under oktober i år. I Ume-området har 800 industriarbetare varslats på bara några veckor! Redan innan krisen hade landstinget ett sparprogram på 300 miljoner. Och mycket tyder på att detta bara är början.

Mot denna bakgrund har Enad Vänster tagit initiativ till en demonstration i Umeå lördag den 15 november. Det finns plats för olika paroller. Men den allt överskuggande frågan kommer att handla om jobben: för vuxna; för ungdomar; för invandrare. 

Vi inbjuder alla att delta i demonstrationen oavsett partisympatier. Vi inbjuder även fackföreningarna. Samtidigt uppmanar vi även facken till kraftfulla protester framöver. Enad Vänster tar det första steget. Vi vet att det behövs fler steg.

Under 90-talskrisen försvann 300 000 jobb för 16 – 24-åringar, arbetstillfällen som aldrig återkom. Istället följde väldiga nedskärningar i kommuner och landsting med utslitna ryggar som följd. Dagens kris riskerar att lämna ännu värre sår efter sig. Den spekulativa kapitalismen förmår inte att ta tillvara allt det kunnande som arbetarna besitter – inom industri, offentlig sektorn och privat service – trots att behoven är väldiga av miljövänliga fordon och högre personaltäthet.

Frågan som ställs är: vem ska betala? Ska det bli spekulanterna i bankernas och storföretagen – de som orsakat krisen?  Eller ska det återigen bli arbetare som slitit ihop vinsterna samt pensionärer och alla som får höjda boendekostnader?

Inom Enad Vänster är vi beredda att kämpa för jobb, pensioner och anständiga boendekostnader. Därför inbjuder vi alla att delta i en manifestation med huvudparollen ”Försvara jobben – låt spekulanterna betala krisen”. Vi hoppas många hakar på – läget kräver både enighet och kamp.

Aida Mehrani, Iranska demokratiska studentförbundet
Jan Hägglund, Rättvisepartiet Socialisterna,
Jan-Olov Carlsson, Socialistiska Partiet
Erik Pettersson, Kommunistiska Partiet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!