Enhetstaxan slopas

2007-01-10 14:45:44
Det borgerliga styrets avgaspolitik och slakt av kollektivtrafik lägger in första växeln då detta skrivs, när SL:s styrelse idag beslutade om chockhöjning av biljettpriserna.

Enhetstaxan i Stockholms kollektivtrafik har gjort resandet billigare. Sju av tio stockholmare var nöjda med reformen, som innebär att man bara för en tjuga kan resa över hela länet. För rabatterade grupper har priset varit en tia. Detta har öppnat för nya möjligheter för t ex pensionärer som bor i kranskommunerna och som inte har anledning att köpa månadskort, men som då och då vill in till stan.
Andra har avstått från att krångla sig in med bilen, köa, leta parkering och smutsa ner luften. Ännu bättre vore förstås Rättvisepartiet Socialisternas krav på gratis och kraftigt utbyggd kollektivtrafik, men nu går det käpprätt åt motsatt håll.
Moderaterna & Co inför en trezonsindelning med högre priser än innan enhetstaxan infördes. Värst drabbas de som bor längst ut på pendeltågslinjerna. En enkel resa från Nynäshamn till Stockhom central kommer att kosta 80 kronor, en fyrdubbling jämfört med idag. Att åka inom en zon blir dubbelt så dyrt som nu, 40 kronor.
Något lägre priser blir det om man köper förköpshäften, men det gör kollektivt resande krångligare och mindre attraktivt.
Med detta har borgarna tänkt att mjölka stockholmarna på 160 miljoner kronor. Vad ska de satsas på?

Pengar till bilismen

Under hösten gjorde de klart att trängselavgifterna för bilåkande ska återinföras, men inte för att finansiera utbyggd kollektivtrafik utan för att finansiera den nya motorvägen, Förbifart Stockholm, som beräknas kosta 25 miljarder kronor. Bilåkande är vad som prioriteras.
Lägg därtill att regeringen försöker slippa undan byggandet av Citybanan, som innebär fler järnvägsspår och stationer i en ny tunnel under city.
Nu visade det sig i slutet av förra året att regeringens egen snabbutredare, Hans Rode, själv har kommit fram till att Citybanan är att föredra framför enbart ett tredje spår. Det är vad alla tidigare utredningar har visat. Regeringen kanske tillsätter en till utredning…
Om SL-styrelsen med avskaffandet av enhetstaxan vill att fler ska köpa månadskort, som det heter i retoriken, varför höjer de nu månadskortet från 600 till 620 kronor? (Vilket bara är en första höjning.)
Priset ska följa annan prisutveckling och kommer att glida upp stegvis, för att minska protesterna, men med följden att färre och färre kommer att ha råd. Ett annat svepskäl har varit att enhetstaxan måste slopas för att Arbetsmiljöverket beslutat till förmån för de kämpande bussförarnas sak och förbjudit kontanthantering på bussarna.

Gratis kollektivtrafik!

Moderaterna var emellertid för höjda priser på kollektivtrafik långt innan de överraskades av bussförarnas skyddstopp. Biljettfrågan kan lösas genom automater, eller ännu hellre att kollektivtrafiken blev gratis.
Det finns ett akut behov av att avsätta hycklande politiker. Regeringen har i den allmänna oron över det rubbade klimatet lovat att Sverige ska minska på utsläppen med 30 procent fram till 2020. Men de faktiska besluten pekar tvärtom på ökade utsläpp, och det har vi inte råd med.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!