Enkla metoder skulle kunna spara mycket energi

2008-03-19 15:25:06
På 20 år har elförbrukningen fördubblats i de svenska hushållen.

Närmare tio procent av elen går till avstängda TV-apparater, mobiltelefonladdare som sitter kvar i väggen och andra elprylar i standbyläge.
– Den elen skulle kunna försörja 64 000 villor om året med både el och värme, säger Peter Bennich, projektledare på Energimyndigheten till Dagens Nyheter.

Många av apparaterna har inte heller någon avstängningsknapp. Playstation 3 är värst och drar 177 watt när man inte spelar. Det blir en kostnad på cirka 4 kronor per dygn. Tidningen Ny Teknik menar att man i en bostad kan få ned energianvändningen med 25 procent genom att byta ut gamla vitvaror mot moderna ”A-klassade”.
I regeringens så kallade klimatberedning bekräftas marknadsekonomins oförmåga att gå över till ett mer sparsamt energianvändande. Totalt finns det möjlighet att spara 55 TWh, i bostäder, i transportsektorn och i industrin. Man pekar på att olika förtätningsåtgärder i flerbostadshus kan ge minskade utsläpp på 1,1-2,3 miljoner ton koldioxid årligen på grund av minskat uppvärmningsbehov. För småhus är siffran 0,6 miljoner ton.
Åtgärderna kostar dock pengar. Det handlar om att byta ut fönster, isolera fasader, införa värmeväxlare.
I klimatberedningen konstateras: ”flera studier har presenterats /…/ som visar att det finns potential att göra stora energibesparingar – ändå genomförs det inte: Marknadskrafterna kan inte själva tillräckligt snabbt möta behovet av minskad energianvändning.”

Där beredningen ser bristande kunskaper hos ”marknadens aktörer”, handlar det snarare om att det helt enkelt inte är lönsamt att minska utsläppen. Inom ramen för en demokratiskt planerad ekonomi skulle en långsiktig satsning på energisnåla kylar, frysar och upprustning av bostäder kunna göras.

Roger Sandström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!