Enorma nedskärningar lamslår vården i Västernorrland

Budget ”i balans” istället för god, patientsäker vård är regionens melodi (Foto: Andrew Herbert).

av Per Johansson, sjuksköterska Sundsvall // Artikel i Offensiv

”Vi har sagt det förut och det tål att upprepas: Vi behöver inte färre vårdplatser på Sundsvalls sjukhus. Vi behöver fler.” Så skriver 56 läkare i en gemensam debattartikel i Sundsvalls Tidning för en vecka sedan. Det var en vecka innan presentationen av sparförslaget den 8 mars, men innehållet var ingen överraskning eftersom det har arbetats med det sedan förra året. 

Bakgrunden är att specialistvården i Västernorrland har dragits med växande underskott. Regionfullmäktige har krävt att budgeten ska vara i balans till 2022. Det presenterades ett förslag i höstas, men det bedömdes inte ge tillräckliga besparingar och var inte genomarbetat (men innehöll en kraftig minskning av vårdplatser redan då).
Beslutet sköts upp och regionen anlitade externa konsulter för att få hjälp. På måndagseftermiddagen presenterades förslagen vid en presskonferens som regionen höll. 

Dagarna innan måndagens presentation har personal inom vården gått ut i media med reaktioner.
”Jag ser framför mig en bild av Sollefteå sjukhus som en vackert upplyst hägring som det står akutmottagning på, men när man tittar in genom dörren är det tomt”, skrev narkosläkaren Helena Toss i ett brev till regionpolitikerna (Läkartidningen den 3 mars). Även facken oroas och har varnat för ökade överbeläggningar, personalflykt och ökade stafettkostnader.
För att regionen ska få budgeten ”i balans” till 2022 krävs kostnadsreduceringar på 500 miljoner kronor enligt regionen.
På presskonferensen i måndags presenterades flera sparåtgärder och nu ska olika delförslag sammanställas. De politiska underlagen ska vara klara i slutet av mars och planen är att regionfullmäktige ska fatta beslut om specialistvårdens kostnader i april. Förslaget omfattar 70-80 miljoner. Men sparkravet på en halv miljard till 2022 ligger kvar. Enligt regionen är förslaget fortfarande att betrakta som ett arbetsmaterial. 
De som har följt kampen på BB i Sollefteå noterar att någon ändring där inte finns med i detta förslag, utan BB ska bara finnas i Örnsköldsvik och Sundsvall. Det ser också ut som om möjligheten till IVA-vård i Sollefteå ska avvecklas. 

Även Sundsvall drabbas hårt i detta förslag. Idag finns det 349 vårdplatser och enligt förslaget ska de minskas med 39, varav 19 ska bort från Sundsvalls sjukhus.
Jag själv arbetar inom psykiatrin. Där har vårdplatserna också minskat då psykiatriska avdelning 61 i Örnsköldsvik nyligen stängt. Därmed finns det bara psykiatrisk slutenvård i Sundsvall.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!