Erdoğans regim har jordbävningsoffrens blod på sina händer

Jordbävningen har krävt tiotusentals liv. Skurken Erdoğan gav byggamnesti åt fuskande byggherrar, vilket är en förklaring till varför så många byggnader rasade (Foto: Public Domain).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Medan jordbävningens fulla fruktansvärda konsekvenser allt mer klargörs växer ilskan över de bristfälliga hjälpinsatser, cyniskt maktspel som håller tillbaka hjälparbetet och fuskbyggen till hus som kollapsat som pannkakor.

Den 14 januari är dödssiffran uppe i 36 000 och FN befarar att uppemot dubbelt så många kan vara döda. Enligt Turkiets miljöminister har 25 000 byggnader kollapsat eller skadats svårt i landet, vilket tyder på att dödssiffran kan vara ännu högre.
Fortfarande grävs enstaka överlevande fram ur kollapsade byggnader, men hoppet rinner ut och de akuta räddningsinsatserna avvecklas. I vissa områden har knappt hjälparbetare nått fram innan chansen att hitta överlevande har runnit ut. Det tog två dagar innan de första hjälparbetarna nådde fram till den turkiska staden Samandağ nära den syriska gränsen.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO är 23 miljoner människor berörda av katastrofen och nu väntar nya umbäranden. Nästan en miljon behöver hjälp med mat i Turkiet och Syrien – bara i Syrien uppges 5,3 miljoner vara hemlösa och i Turkiet bor mer än en miljon i tält. De provisoriskt uppsatta sjukhusen är överfulla på patienter, men har brist på allt annat.

Istället för fokus på att hjälpa spelar makthavarna i området ett cyniskt spel för att försvara sina intressen. Kritik kommer mot en rasistisk diskriminering av kurdiskt dominerade områden av Erdoğans regim, medan den syriska Assadregimen länge vägrade att gå med på att öppna fler gränsövergångar från Turkiet till miliskontrollerade områden i norra Syrien än den enda som hållits öppen via ett FN-mandat. När detta skrivs (den 14 februari) sägs dock en överenskommelse ha nåtts om att öppna två till gränsövergångar.
Den högerextrema islamistiska Hayat al-Tahrir al-Sham-milisen vägrar fortfarande att släppa igenom hjälp från Syrien till de som kanske är mest nödlidande. I dessa rebellkontrollerade områden är 4 av 5 miljoner invånare i behov av nödhjälp, men bara 52 lastbilar med mat och förnödenheter har nått fram.

När den värsta chocken har lagt sig växer ilskan över den undermåliga hjälpinsatsen och byggnader som uppenbarligen byggts utan anpassning till jordbävningsrisken.
På sociala medier sprids nu videor där president Erdoğan inför valet 2018 skryter över om de ”byggnadsamnestier” hans regim hade gett byggherrar för byggnader som strider mot gällande byggregler (något Offensiv skrev om redan förra veckan). Bara i den hårt drabbade provinsen Gaziantep gavs 40 000 amnestier för byggnader som inte följt reglerna; i alla tio drabbade provinser handlar det om 300 000 amnestier. Som vi skrev förra veckan var kritiken redan då stenhård.
Bara dagarna innan jordbävningen förberedde parlamentet på styrande AKP-partiets initiativ en ny amnestilag som skulle ge miljardärerna inom fastighetssektorn nya sätt att komma undan med sitt byggfusk.

Erdoğanregimen har slagit tillbaka genom en kombination av förtryck och att skylla ifrån sig. Polisen sade i måndags själv att de arresterat 56 personer för ”provocerande” poster på sociala medier som har spridit ”fruktan och panik”. I söndags hade det även utfärdats arresteringsorder på 113 byggherrar, arkitekter och ingenjörer som varit inblandade i bygget av de tusentals byggnader som kollapsat. Samtidigt har Erdoğan försökt framställa katastrofen som ödets nyck, att ”katastrofer händer” och ”en del av ödets plan”.
Att regimen ”slår åt alla håll” visar på dess kris. Det som krävs för att fälla den är en oberoende organisering av arbetare och förtryckta grupper och minoriteter med krav på demokratiskt styrd nödhjälp underifrån och att de ansvariga i regimen och den rika eliten ställs till svars för sina brott.

Ett socialistiskt krisprogram:
• Hotell, offentliga byggnader och tomma fastigheter ska efter säkerhetskontroll tas i anspråk för att ge skydd åt hemlösa.
• Omedelbar evakuering i områden med hög risk för efterskalv och jordskred.
• En statlig bostadsförsörjning och verklig ersättning till alla katastrofens offer.
• Upphäv alla sanktioner mot Syrien, omedelbart upphörande av alla bombningar och hemtransport av alla turkiska trupper.
• Öppnande av alla gränsövergångar för att underlätta humanitära konvojer.
• Bilda lokala räddnings- och biståndskommittéer som kontrolleras demokratiskt av arbetare och lokalbefolkning, för att säkerställa ett demokratiskt, samordnat tillhandahållande av grundläggande förnödenheter och organisera räddningsinsatser samt förhindra korruption av hjälpsändningar.
• Omedelbar expropriering, under demokratisk arbetarkontroll, av stora byggföretag som har gjort enorma vinster genom att spela med människors liv och säkerhet. Använd deras rikedomar för att finansiera bistånd till de miljontals behövande i de drabbade områdena.
• En oberoende utredning av katastrofen för att identifiera alla ansvariga, både inom staten och den privata sektorn, och ställa dem till svars för sina brott. Denna utredning skulle kunna ledas av företrädare för offrens familjer, invånare, forskare och arbetstagarorganisationer.
• Låt inte storföretagen dra nytta av katastrofen. Livsmedels-, vatten- och energiförsörjning i offentlig ägo. För en offentlig plan för återuppbyggnad av nödbostäder, baserad på jordbävningssäker teknik och med respekt för miljön, som demokratiskt övervakas av forskare, arbetare och invånare från de drabbade samhällena
• Erdoğan och Assad har blod på sina händer, de måste bort! För byggandet av en enad arbetarklassrörelse och ett socialistiskt alternativ till diktatur, krig och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!