Eritreanska regimens festival borde ha stoppats

Eggeby gård på Järvafältet: När regimtrogna festivalarrangörer hotade flyktingar som demonstrerade svallade känslorna över och polisavspärrningarna forcerades. Foto: Allonias Sebhatu

Den eritreanska diktaturens Festival Eritrea Scandinavia har anordnats i Sverige sedan 1990-talet, för att samla in pengar till sitt blodiga styre – och med de svenska myndigheternas goda minne. Samma blåbruna partier som gullar med dessa diktaturer försöker nu använda torsdagens våldsamheter för att misstänkliggöra flyktingar.

MATTIAS BERNHARDSSON

I flera andra europeiska länder har dessa regimfestivaler stoppats, men inte i Sverige; här får festivalen bidrag av Stockholms stad. Eritreanska flyktingar har förgäves protesterat i åratal. I torsdags i förra veckan spillde känslorna över och demonstranter forcerade polisens avspärrningar vid regimfestivalen som hölls på Eggeby gård på Järvafältet i Stockholm.

En av de som deltog i protesterna mot regimfestivalen i torsdags var Allonias Sebhatu, känd facklig aktivist i Sverige som också engagerat sig mot det brutala krig i Tigray som förts av diktaturerna i Etiopien och Eritrea. Allonias, som deltog i protesten fram tills dess att polisavspärrningarna forcerades, förklarar varifrån ilskan bakom protesterna kommer:

– Många av de unga flyktingar som forcerade polisavspärrningarna har genomlevt ett helvete i Eritrea. Många kidnappades av regimen som barn och tvingades in i militärtjänst. 12-åringar som tvingas upp på militärfordon mitt i natten och misshandlas med batonger så fort de kommer av lastbilarna, som ett sätt att börja bryta ned dem. Även flickor kidnappas till militärtjänst, de våldtas i samma syfte. Om barnen flyr militärtjänsten så fängslas föräldrar eller andra släktingar.

Allonias visar Offensiv två videoklipp från regimens festival. I det ena klippet marscherar barn i militäruniform. I det andra klippet utspelas en teater med barn som skjuter med automatvapen.

– Ni kan ju föreställa er frustrationen bland de som lyckats fly, när de inser att Sverige – som skulle vara en fristad – låter regimen härja fritt. Inte bara kan regimen samla in 200 miljoner kronor på ett år via dessa festivaljippon som glorifierar regimen, och få bidrag för dem, de tvingar av alla eritreanska flyktingar en skatt på två procent av sina inkomster i Sverige och de hotar alla som kritiserar regimen.

Denna verklighet och den evigt överhängande hotbilden mot släktingar i hemlandet är också orsaken till varför många var maskerade i torsdags. Flyktingarna övervakas av den eritreanska regimen i Sverige och det finns ett hot mot släktingar i hemlandet, vilket motdemonstranterna blev påminda om när de samlades för att protestera vid regimfestivalen:
– Allt började med att regimsympatisörer som arrangerade festivalen började filma motdemonstranter och uttala hot, som ”ni ska få betala för det här”, berättar Kiflay Belay, som var med och anordnade protesterna.

Tidigare år har många demonstrerat mot festivalen under parollen ”Dawit Isaak Campaign” efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak, skräder inte orden i tidningen Syre:
– Vi som flytt regimen tvingas leva här med våra förtryckare.

”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet”, uttalade sig justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Ett väldigt okunnigt uttalande. Sverige låter ju regimen tvinga pengar av flyktingar, låter dem bygga upp en säkerhetstjänst i Sverige och låter dem samla in pengar och söka bidrag. Sverige har inte skyddat flyktingarna från regimen. Moderaterna har ju dessutom försvarat svensk vapenexport till Saudiarabien mycket väl medvetna om att Saudiarabien är den enskilt största säljaren av vapen till just Eritrea, påminner Allonias.

Högern har också försökt vinna reaktionära poänger efter torsdagens händelser med krav på ännu mer stängda gränser och försämrad asylpolitik. Men regeringen bedriver redan en sådan migrationspolitik som innebär att Sverige tvångsutvisar flyktingar tillbaka till förföljelse i Eritrea. Samtidigt som diktaturen får tillstånd och polisskydd för en festival i Stockholm. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!