Ersättning baserad på den verkliga lönen

För många arbetare utgör ob-tillägget en stor del av lönen. Många som nu permitteras ersätts inte för detta (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Idag jobbar fler och fler utan att ha ett fast jobb (tillsvidareanställning). Förra året hade 766 000 personer en tidsbegränsad anställning i Sverige, 16,6 procent av alla anställda enligt SCB. Dessutom har andelen deltidsanställda ökat och vissa som har fast jobb får så få timmar att de inte ens kvalificerar sig för a-kassa. 

Även efter att regeringen till sist har gått med på att tillfälligt sänka kraven vad gäller hur mycket en behöver ha arbetat och hur länge en behöver ha varit medlem i en a-kassa kommer många inom handels, hotell och restaurang med flera branscher inte att få a-kassa. 
Då kvarstår försörjningstöd eller grundersättning från Alfakassan. 
Grundersättningen från Alfa förutsätter att en är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen och att inga hinder föreligger för att en skulle jobba om det fanns ett jobb.
För att få försörjningsstöd måste en först visa att en har gjort vad en har kunnat för att lösa sin egen ekonomi. Krav på att sälja bil, tv och annat förekommer där och för långvarigt försörjningsstöd kan det även bli aktuellt att sälja lägenheten. 
Även för de som får behålla sina jobb kan läget fort bli skarpt. Hur blir det exempelvis för de yrkeskårer som baserar en betydande del av sin inkomst på ob-tillägg (ersättning för obekväm arbetstid) när en blir hempermitterad? 

Inom Handels har vi under denna avtalsperioden sett en löneökning på 1,6 procent av grundlönen. Det som gör lönefrågan hanterbar för oss inom handels är att ob-tillägget utgör en stor del av vår lön. 
Om vi utgår från min januarilön inom Handels på 24 255 kronor innan skatt (18 396 kronor efter skatt) var andelen som kom från ob-tillägget ungefär 26 procent. 
Om en räknar med att bli hempermitterad från en sådan tjänst skulle det betyda att en istället för 18 396 kronor skulle plocka ut 13 642 kronor. Om en istället räknar med smittbärarpenningen som har diskuterats, där en får 80 procent av sin lön betald, skulle det för mig innebära 10 913 kronor – alltså ett tapp på hela 7 483 kronor!
I min livssituation skulle detta inte bli jordens undergång. Jag har delad hyra, inga barn och det enda lånet jag måste betala på är CSN. 

Situationen för barnfamiljer i större städer med stora lån och dyrare hyror skulle ju dock bli helt ohållbar. Ännu värre såklart för ensamstående föräldrar. 
Vi måste kräva hempermittering med den förväntade lönen bibehållen och samma vid utbetalning av smittbärarpenningen. Hur en skall beräkna den förväntade lönen känns rätt självklar: kolla schemalagda timmar och räkna med det ob-tillägg som de timmarna innebär när ersättningen beräknas. 
Om det inte tas med riskerar många inom de yrkesgrupper som bygger sin inkomst på ob att förlora sina bostäder eller värre, trots att de behåller jobben.

RS/Offensiv kämpar för:
• Full ersättning för alla arbetare som tvingas hem.
• Ett generellt beslut som tvingar företagen att ta sina ansvar i de fall där statlig ersättning inte är aktuell.
• Stoppa utnyttjandet av timanställda. Fasta jobb och heltid till alla som vill. Erbjud alla vikarier fast arbete.
• Månadslöner som går att leva på utan ob-tillägg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!