ESC-protesterna i Malmö: ”Sluta hyckla, barnen dör! Netanyahu, mördare – vapenvila nu!”

Tiotusentals demonstrerade i Malmö.

av Socialistiskt Alternativ Malmö

Ilska och hopp om vapenvila präglade de två stora manifestationerna i Malmö. 15 000 eller fler gick i tågen, med upp till 30 000 som lyssnade på tal och musik på Mölleplatsen.

Ilskan riktade sig mot den israeliska arméns vansinniga dödande i Gaza, den totala förstörelsen, nöden och svälten. Också mot den svenska regeringens stöd till blodbadet, dess militarism och vapenexport. Och så klart mot Eurovision, som hycklande påstod sig stå över politik och lät Israel delta.
– Nu måste det bli ett slut, var den vanligaste kommentaren bland demonstranterna, som skrek ut sin ilska och sin solidaritet med Palestina.
Samtidigt med demonstrationerna och Eurovision har anfallet mot Rafah inletts. Den israeliska militären har stängt gränsen och ökat den redan gigantiska bristen och nöden. En kvarts miljon människor har flytt Rafah, många för fjärde, femte eller sjätte gången.

Demonstrationerna i Malmö understryker gapet mellan politikerna och högern på ena sidan, och den starka opinionen underifrån. På demonstrationerna reagerade alla vi talade med positivt på våra paroller och argument mot imperialismen och för socialism. Men för de allra flesta handlade protesten om att stoppa den akuta nöden.
Det är början av en radikalisering, men det saknas en stark organisation.
Vid Socialistiskt Alternativs bord betonade vi att rörelsen måste utvidgas, att facken måste agera med strejker, att den svenska regeringens militarism och rasistiska politik ingår i samma system som den israeliska arméns massaker.

Polisen mobiliserade mer än kanske nånsin, inklusion beväpnade poliser från Danmark och Norge. Deras varningar spreds i media, som fokuserade mycket på risken för terrordåd och ”oroligheter”. Ett resultat var att besökare
i ”Eurovision Village” i Folkets Park sa att där var fler poliser än mello-intresserade.
Medias rapporter dagarna innan kanske fick några att avstå, men de stora demonstrationerna visade på den starka viljan att agera. I tågen gick hela familjer med barnvagnar och en del hundar, äldre med rullatorer och många ungdomar.
Här fanns ett stort inslag av judar som protesterar mot kriget. Den grupp
som ”välkomnade Israel” och fick uppmärksamhet i media samlade färre än hundra personer.

Socialistiskt Alternativ delade ut hundratals flygblad med krav och paroller:
Omedelbar och permanent vapenvila. Masskamp mot ockupation, belägring och bosättningar.
Strejker och blockader – stoppa alla vapen till Israel.
Global kamp mot kriget. Inget stöd till de imperialistiska lägren och dess allierade.
Störta regionens diktaturer.
Fäll Netanyahus krigsregering.
Internationell socialism.

Vi sålde 83 Offensiv, med en specialbilaga om socialism, och 15 nya prenumeranter. Två nya medlemmar gick med och vi har flera nya intresserade. Sammanlagt samlade vi in 5 700 kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!