Eskilstuna: Stoppa utförsäljningen av allmännyttan

Flygbild av Eskilstuna, där utförsäljningsvansinnet måste stoppas. Privata ägare är bara ute efter att tjäna pengar på de boendes bekostnad (Foto: Joakim Serrander, CC).

av RS Eskilstuna // Artikel i Offensiv

Totalt 577 av allmännyttans lägenheter samt kommunala Odlarskolans lokaler planerar man att sälja ut i Eskilstuna. Det är resultatet av ett beslut av den styrande trojkan i Eskilstuna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Detta motiveras med att man vill få in pengar för att bygga nya hyreslägenheter, vilket är en bluff. Samma trojka har nämligen beslutat att det kommunala fastighetsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter ska göra en ”engångsutdelning” på 300 miljoner kronor till ägaren, kommunen. Detta har fått Hyresgästföreningen i Eskilstuna att gå i taket. De menar att det är ett sätt att lägga en smygskatt på just hyresgästerna i allmännyttan.

Inte heller kan försäljningen av 577 lägenheter till privata ägare ge någon vinst till kommunen – det är ju hyran på lägenheterna som ger inkomster! Varför skulle annars någon privat hyresvärd köpa dessa fastigheter?
Dessutom kan hyresgästerna räkna med en hyreshöjning om privata ägare tar över och genomför lyxrenoveringar för att höja marginalerna. 

Exempelvis har privata Victoria Park efter en lyxrenovering höjt hyrorna med 39 procent. Det blir en hyreshöjning på många tusenlappar.
Men trojkan nöjer sig inte med detta. Efter årsskiftet kommer arbetslösa och de som får försörjningsstöd att nekas bostad i kommunala lägenheter i Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken. Det råkar vara tre av de områden där hyrorna är billigast. Även detta är ett politiskt beslut. Högens politik skjuter Eskilstuna i sank.

Torsdagen den 24 oktober kl 12.00 organiserar Hyresgästföreningen i Eskilstuna och nätverket Eskilstuna inte till salu en demonstration på Fristadstorget, utanför stadshuset, mot trojkans utförsäljning av bostäder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!