”Etiopien ut ur Somalia”

2007-05-02 16:01:36
Lördagen den 28 april tågade cirka 300 arga somalier genom Stockholm till USA:s ambassad i en ny demonstration mot massakern i hemlandet.

”Vad ska vi göra? Stoppa kriget” och ”George Bush – terrorist, Meles Zenawi – terrorist, Abdullahi Yusuf – terrorist”, ropade demonstranterna.
– Det grymma bombardemanget mot civila mål, massakern på oskyldiga människor och fördrivandet av en hel huvudstads invånare till skogen är klara krigsförbrytelser, som omvärlden blundar för, läste Warsame Elmi upp från ett öppet brev till Sveriges regering från Nätverket mot krig på Afrikas horn, som han hade överlämnat till regeringen och Dagens Nyheter samma dag.
På demonstrationen talade förutom flera somalier också Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna, som också inbjöd somalierna att tåga med RS på 1 maj.
– Carl Bildt och hans EU-kolleger hör till den så kallade övergångsregeringens huvudsponsorer, och detta gör dem till medskyldiga till den humanitära katastrofen. En förutsättning för fred är att Etiopiens trupper omedelbart lämnar Somalia, och den dag de gör detta kommer Yussufs övergångsregering att falla som ett korthus, sade han till kraftigt bifall från demonstranterna.
Offensiv talade också med en somalisk kvinna som outtröttligt kämpar mot ockupationen.
– Läget i Somalia är katastrofalt och världssamfundet måste agera nu för att få ut Etiopien ur Somalia. Alla somalier ställer detta krav, menade Amina Said.
Amina känner också oerhörd motvilja mot att som svensk skattebetalare betala ett bistånd till Etiopiens regering, som anser sig ha råd att invadera en grannstat.
– Media är också väldigt tysta. De visar inga bilder från förstörelsen, inga bilder på de flyktingar som ibland har fått föda barn i djungeln, säger hon.
Offensivs redaktion
PS: På 1 maj demonstrerade också cirka 150 somalier i vänstertåget tillsammans med RS.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!