Ett 20-tal Sekoklubbar kräver: ”Avgå, ansvariga”

Protest utanför Seko den 12 maj (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

”Agerandet från de ansvariga i förbundsstyrelsen har allvarligt skadat vår fackförening och våra framtida möjligheter för att flytta fram positionerna. Det finns inte längre några förutsättningar för fortsatt förtroende för de ansvariga. Vi kräver att förbundsstyrelsen tar sitt ansvar. Vi kräver de ansvarigas avgång.”
Så skriver 20 klubbar i Seko efter ledningens svek och tillbakadragna strejkvarsel. Nu gäller det att ta tillvara på ilskan och kanalisera den till organiserad kamp.

Det handlar bland annat om missnöjet om att frågan kring ensamarbete inte är löst, vilket även gäller kravet om fler lediga dagar/arbetstidsförkortning. Och det krav som restes om reglerade villkor för tågstädet blev det också ingenting av.
Dessutom byttes den ansvarige förhandlaren Thomas Gorin Weijmer ut på ett odemokratiskt och kuppartat sätt strax innan ett avtal skrevs under av Sekobyråkratin.
Till Dagens ETC den 26 maj säger Ola Brunnström, ledamot i klubbstyrelsen på Pågatågen, att:
– Dels är resultatet undermåligt. Om vi inte vågar strida för våra krav så blir det inte bättre än så här. Den andra anledningen är att förbundet har agerat maktfullkomligt mot vår förhandlingsdelegation och de ombudsmän som företrädde oss i förhandlingarna. Vi som kan branschen ska sköta förhandlingarna, det är vi som kan avtalet och frågorna.

Avtalet innehöll inga uppgörelser och många fackliga inom spårtrafiken menar att det innehåller försämringar. En strejk hade visat styrkan i arbetarklassens kollektiv, precis som lokförarstrejken på pendeltågen visade vilken klass i samhället som har den faktiska makten, om den är organiserad och sammanhållen.
Bland de Sekoklubbar som kräver ledningens avgång finns Seko Pendelklubben, Pågatågen, Lokförarna SJ Stockholm & Hagalund, MTR Mälartåg, med flera.

Socialistiskt Alternativ säger:
• Knyt banden mellan arbetsplatser och klubbar för att samordna fortsatt kamp för avtalskraven och för ett demokratiskt och kämpande Seko.
• Kräv medlemsomröstning om avtalen innan de skrivs under.
• Anställda ska ha demokratisk kontroll och vetorätt över arbetets organisering, såsom schemaläggning.
• För demokratiska och kämpande fack med verklig arbetarpolitik.
• Bort med pamplöner inom arbetarrörelsen – förtroendevalda och anställda på genomsnittlig arbetarlön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!