”Ett hafsverk”: Östersunds skolcirkus fortsätter

Östersunds elever drabbas hårt av politikernas skolsabotage (Foto: Ostersund Photography / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Skolcirkusen i Östersund fortsätter och förvärras. ”Ska det vara så här lätt att lägga ner en skola?” är rubriken på ledaren i Länstidningen den 2 oktober. 

Skolan i fråga, Odenslundsskolan, lades ner mer som en bisats den 30 september. Den ”avvecklas som juridisk enhet” och kommer inte längre att vara valbar. Det innebär i praktiken att den läggs ner. Detta utan någon diskussion på mötet där beslutet togs.
Orsaken till nedläggningen och den flyttcirkus som eleverna i centrala Östersund nu utsätts för är att skolan i Lugnvik i västra Östersund ska renoveras, en välbehövlig åtgärd som ingen motsätter sig. 

Under de två år renoveringen tar ska eleverna gå i Odenslundsskolan som ligger på andra sidan centrum från Lugnvik räknat. Eleverna på Odenslundsskolan ska i första hand erbjudas plats på Norra skolan mitt i centrum eller Parkskolan lite längre norrut, allt beroende på årskurs. Platser på andra skolor kommer att erbjudas utifrån tillgång. Varken Norra skolan eller Parkskolan står idag tomma. De ska omorganiseras.
Odenslund är ett äldre villaområde med en lugn trafiksituation. Många har flyttat till området av just den anledningen. Det är inga problem för barnen att gå eller cykla till skolan. Nu ska skolan bli en evakueringsskola. 

Föräldrarna vid Odenslundsskolan är arga och oroliga. Jag talade med Bo Wagenius som har en dotter i klass 1. Han säger att hela planen är ett hafsverk. För mindre än ett år sedan genomfördes ett skolval. Då sades inget annat än att skolan skulle vara en F-6-skola. Mindre än ett år senare beslutas alltså att den ska läggas ner. 
Föräldrarna har inte haft någon yttranderätt. Allt lades fram på ett föräldramöte två veckor innan beslutet togs. Förutom Odenslunsskolan och Lugnviksskolan berörs Norra skolan och Parkskolan. Dessutom lades Körfältskolan ner i våras och de eleverna började vid andra skolor. 
Om den här flyttcirkusen genomförs enligt plan kommer en del elever att under fyra års tid ha gått på fyra olika skolor. Ingen har tänkt på hur barnen reagerar på så många flyttar. 

När Engelska skolan etablerades uttalades farhågor att en eller två kommunala skolor skulle tvingas lägga ner. Nu är vi där efter en ytterst snabb process. Bo Wagenius trycker på snabbheten, hur beslutet tagits utan ordentlig utredning. Trafiksituationen runt skolan, centralt i området, kommer att försämras avsevärt när elever från Lugnvik ska dit. För eleverna från Odenslund innebär beslutet att de måste ta sig rakt igenom centrala Östersund. 
Barn- och utbildningsförvaltningen fick på nämndsammanträdet den 30 september i uppdrag att utreda trafiksituationen. Det borde ha varit klart innan beslut. 
Förvaltningen fick också i uppdrag att föra en fördjupad dialog med föräldraråden vid berörda skolor. Även det borde ha gjorts tidigare. Föräldrarådet vid Odenslundsskolan föreslår att fler moduler uppförs vid Parkskolan så att Odenslundsskolans elever ryms där. 

Bo Wagenius har rätt. Det är ett hafsverk. Med den här handläggningen visar man att eleverna bara räknas som brickor i ett spel. Nu är brickorna barn som kan få sin skolgång försvårad. Inte underligt att Bo slutade vårt samtal med ”Vi kämpar på”.
Kampen gäller inte bara eleverna vid Odenslundsskolan, utan alla elever i centrala Östersund. Cirka ett halvår innan vårterminen slutar är den fortsatta skolgången för dryga 1 000 elever osäker. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!