Ett hårt slag mot lågavlönde

2006-11-01 16:29:59
Efter hearingen med Näringsdepartementet måndagen den 30 oktober, kallade a-kassornas samorganisation (SO) till presskonferens.

SO menar att regeringens förslag är praktiskt omöjligt att genomföra till årsskiftet, men också att förändringen kommer att urholka a-kassornas legitimitet.
– Deltidsarbetslösa får betala fullt, men missgynnas konsekvent genom de föreslagna förändringarna. Det blir svårare att få ut försäkringens förmåner och förmånerna blir sämre.
– Detta drabbar särskilt de som har korta anställningar och låga arbetstidsmått, låg lön och svag anknytning till arbetsmarknaden, ofta kvinnor, invandrare och ungdomar, säger SO:s vice ordförande Inger Lindström i ett pressmeddelande.
SO:s kanslichef, Peter Schönfled, tycker inte att regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till hur viktig frågan om a-kassan är för medlemmarna:
– Knappt sju dagar fick a-kassorna på sig att analysera och ta ställning till alla regeringens omfattande förslag när det gäller vår framtida arbetslöshetsförsäkring – det är alldeles för kort tid.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!