Ett krav: ”Tillbaka till förhandlingarna”

2007-05-09 13:51:20
– LKAB säger i tidningarna att de var helt oförberedda på det här. Det stämmer inte. De har rustat för krig. Varför skulle de annars ha kört lager till verken? Men nu står det där också. Stämningen är fortfarande bestämd.
– De som strejkar har ett krav: Tillbaka till förhandlingar. Jag tycker det är ett rimligt krav, säger Peter Falk, gruvarbetare sedan 1970.

– På 1970-talet var gruvarbetarna löneledande i stan, nu ligger vi långt efter. Andra företag lever på oss. Utan gruvan skulle det inte finnas någonting här uppe.
– För varje jobb i gruvan blir det 3-4 jobb på stan. Hela regionen är beroende av gruvan. Vi är viktiga.

Vad tycker du om hoten från LKAB?
– Det är spelets regler. De måste uttala sig så.

Tror du att de kommer att fullfölja hoten om att bland annat anmäla de strejkande till Arbetsdomstolen?
– Det är svårt att veta, speciellt med den regering vi har nu. Men det är svårt att tänka sig. Vi ska ju jobba kvar efteråt också.

Tror du LKAB har kontakt uppåt med Svenskt Näringsliv och regeringen?
– Det skulle förvåna mig om de inte har det. Först med GAF (Gruvornas arbetsgivarförbund) och vidare till Svenskt Näringsliv. Det här handlar om hela industrins löner, det vet vi, även om det inte uttalas.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!