Ett liv under belägring

2009-01-07 15:45:06
Osloavtalet 1993, som undertecknades av Israels premiärminister Yitzhak Rabin och PLO-ledaren Yassir Arafat, ledde till upprättandet av den palestinska myndigheten, under förespegling av att den skulle ”styra” Västbanken och Gaza.
Dessa områden är emellertid i verkligheten belägrade enklaver där den palestinska befolkningen lever i ar­mod.
Den israeliska regeringen håller på att bygga upp en avspärrningsmur som syftar till att omringa Västbanken och skydda de större israeliska bosättningarna runt omkring Jerusalem. Den utgörs i dagsläget av:
En 488 kilometer, av planerade 845 kilometer, lång mur/stängsel som, med dess militärt avskilda områ­den, är 60 meter bred och bitvis upp till 9 meter hög. Muren/stängslet skär fullständigt av en del palestinska områden från deras omgivningar – nästan 12 procent av hela Västbanken påverkas, inklusive 497 000 av dess palestinska invånare.
Den israeliska armén drog sig tillbaka från Gaza år 2005. Den israelis­ka regimen har emellertid sedan dess infört en politik av militär och ekono­misk strypning av Gaza som svar på raketattacker mot städer som Sderot och på Hamas valseger i januari 2006.
I detta har ingått åtskilliga markinvasioner och upprepade bombräder.
Den israeliska regeringen har vägrat att överföra skattelängder till de palestinska myndigheterna.
Över 95 procent av de lokala industrierna är stängda och 80 procent av Gazas befolkning är beroende av bistånd för att överleva.
Över 600 raketer avfyrades mot Israel från Gaza från 2005 fram till den allra senaste vapenvilan i juni 2008, vilket dödade 11 israeliska ju­dar.
Under samma tidsperiod dödades 1 333 palestinier, varav 233 barn, av de israeliska väpnade styrkorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!