”Ett parti för miljonerna – inte miljonärerna”

2006-12-10 18:20:17
Kampanjen för ett nytt arbetarparti i England/Wales, som Socialist Party, RS systerparti, tagit initiativ till genomförde i söndags en mycket framgångsrik konferens. Mer än 450 slöt upp. De flesta var fackliga aktivister eller aktiva i olika lokala gräsrotskampanjer.

– Behovet av ett nytt arbetarparti är brännande. Det behövs ett parti för landets miljoner – inte miljonärer. De etablerade partierna är alla lika som bär. De står för samma nedskärningspolitik och kan bäst beskrivas som tre grupper inom ett och samma arbetarfientliga parti, sa Dave Nellist, en av Socialist Partys kommunfullmäktigeledamöter i Coventry, när han öppnade konferensen.
Dave Nellist läste också upp hälsningar till konferensen från Matt Wrack, ordförande i brandmannafacket FBU, Pat Sikorski, vice ordförande i järnvägsfacket RMT och Brian Caton, med i förbundsstyrelsen för NATFHE, som organiserar lärare på universitet och högskolor, och som fortfarande är med i socialdemokratiska New Labour. Dessa tre ville alla delta på konferensen, men kunde tyvärr inte närvara.

Nytt parti krävs

Mark Serwotka, ordförande i statstjänstemännens fackförbund PCS, var en av talarna på konferensen. Han började med att gratulera arrangörerna till det stora deltagande för att sedan ge flera argument till varför det behövs ett nytt parti.
Claus Ludwig från SAV, RS systerparti i Tyskland, som sitter i kommunfullmäktige i Köln, berättade om det nya vänsteralternativet WASG (partiet för arbete och social rättvisa). WASG har idag 12 000 medlemmar. Inom partiet förs nu en intensiv diskussion om hur en ny vänster ska kunna byggas.
– Kapitalisterna har alltid försökt köpa upp socialdemokraterna och med New Labour har man lyckats fullt ut. Det är bland annat därför Socialist Party tagit initiativ till kampanjen för ett nytt arbetarparti. Men vi föreslår inte att dagens konferens ska proklamera ett nytt parti, förklarade Hannah Sell, från Socialist Partys verkställande utskott, och fortsatte:
–  Vägen till ett nytt parti kan vara både lång och komplikationsfylld. Efter 1990-talets misslyckade försök, som gruvarbetarledaren Arthur Scargills SLP (Socialist Labour Party) och Socialist Alternatives kollaps, gäller det att framför allt lägga en fast grund för ett nytt parti.

Lägga en fast grund

Hannah Sell förklarade vidare att:
– Detta betyder inte att vi drar benen efter oss. Tvärtom, nu gäller det att gå från konferensen och vinna ytterligare aktivister till kampanjen. Ett nytt parti måste vara ett demokratiskt och kämpande parti, som förenar olika grupperingar och strömningar som vill kämpa mot borgerlig politik och för arbetarnas rättigheter. Socialist Party och dess medlemmar strävar efter att det nya partiet ska anta ett socialistisk program. Ett parti för miljonerna, inte miljonärerna, måste vara redo att bryta med kapitalismen.

Efter konferensen

En kampanjledning valdes och konferensen beslöt att fortsätta samla namn i fackföreningar och andra organisationer för ett nytt arbetarparti. Kampanjen fortsätter med en mötesturné i maj, kampanjmöten vid fackliga kongresser (fackförbunden har årliga kongresser i Storbritannien), stöd till socialister och gräsrotsaktivister i valet och en ny konferens, senast mars 2007, för att besluta om fortsättningen.

The Socialist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!