Ett socialistiskt alternativ

2006-07-28 16:55:38
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ställer upp i kommunal- och landstingsvalen i Luleå, Piteå, Umeå, Sundsvall, Stockholm, Haninge och Göteborg samt i riksdagsvalet.

1. Arbetarkamp för rättvisa

RS är ett kämpande parti som är aktivt alla dagar om året, även mellan valen. En röst på RS är en röst för mer arbetarkamp. Våra kommunfullmäktigeledamöter i Umeå och Luleå är ute på arbetsplatserna och blir uppsökta av dem som vill kämpa.
För att stoppa försämringar och vinna förbättringar behövs att man agerar tillsammans underifrån. Exempel: • I Luleå ledde protesterna i Svartöstaden till att skolan räddades. • I Umeå har vi stött fyra punktstrejker mot nedskärningar i äldreomsorgen. • I Haninge var det RS och Elevkampanjens skolstrejker som tvingade politikerna att backa och skrota skollunchavgiften. • I Hammarkullen, Göteborg, ledde RS och patienternas ockupationer av vårdcentralen till att nedläggningen sköts upp.

2. Upprustning av vård, skola och omsorg

Alla övriga partier har oavsett valfloskler varit med och skurit ned på vård, skola och omsorg. I mitten på 1990-talet gick vänsterpartiet med på s-regeringens slakt av välfärd för 114 miljarder kronor.
Under de senaste årens högkonjunktur fortsätter det. • I Luleå kommun har s, v och mp mellan 2003 och 2005 skurit bort 51 miljoner från skolan och mer planeras. • I Umeå och Haninge planeras skolnedläggningar. • I Stockholm har s, v och mp lagt ner 16 servicehus.
Framför allt får offentliga sektorn små smulor medan storföretag badar i pengar. Om man jämför den offentliga konsumtionen med hela ekonomin motsvarar fallet mellan år 2003 och 2008 hela 85 miljarder. Det är lika mycket som vad 850 000 förskoleplatser kostar.
RS tar fram behoven lokalt. Exempel ur valmanifestens kravlistor: • 300 nya jobb i barnomsorgen i Haninge, • 100 nya heltidstjänster i Umeås äldreomsorg, • 1 000 återskapade vårdplatser i Norrbotten. • 13 000 nya bostäder i Göteborg

3. Riv upp privatiseringar

RS stödde fullt ut tunnelbaneförarnas strejker mot Connex, för fackliga rättigheter förra hösten. Det multiantionella företaget struntar i personalens och resenärernas säkerhet för att få upp sin egen vinst.
S, v och mp har inte rivit upp privatiseringarna och ibland har de fortsatt sälja ut. I s-v-mp-kommuner är det till och med mer privat barn- och äldreomsorg än i de borgerliga. Hotet från den moderatledda alliansen att privatisera ännu mer och ytterligare försämra arbetsrätten talar för en röst på RS – det stärker bygget av en vänsteroppostion i facket.

4. Höjda löner – låt de rika betala

Aldrig har Sverige varit så rikt. Men aldrig har resurserna fördelats så orättvist. En vd som H&M:s Rolf Eriksen tjänar lätt 60 gånger mer än de butiksanställda. Pengarna spekuleras bort. Istället för satsning på nya jobb gav de stora företagen förra året 170 miljarder till aktieägarna. Det motsvarar mer än 500 000 kommunala jobb.
Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög får de som har jobb stressa mer, Sverige har bland det hårdaste arbetstempot i Europa. RS står för en klar socialistisk politik i valet. Genom facklig masskamp krävs en omfördelning från kapitalister till arbetare, med rejäla lönelyft i nästa års avtalsrörelse, arbete åt alla, sex timmars arbetsdag, rätt till heltidsjobb, och höjda ersättningar i sjuk- pensions- och a-kassesystemen.
Ingen kommunalt anställd borde tjäna mindre än 17 000 kronor i månaden med en rejäl lönetrappa och slutlön på minst 22 000. Detta har RS lagt förslag på i Umeå och Luleå – utan stöd från de andra partierna.

5. Massiv kvinnokamp

De senaste åren har RS drivit en kampanj mot mäns våld mot kvinnor.
Vi pressar politikerna att satsa mer pengar på kvinnojourerna samtidigt som vi själva deltar i t ex Vägra Kallas Hora, mot sexuella trakasserier på skolorna. I grund och botten behöver hela det kvinnoförtryckande systemet avskaffas. För att verkligen kunna bekämpa sexismen behövs en ekonomisk jämställdhet mellan könen som grund att stå på. Därför måste kvinnors löner höjas, arbetsdagen kortas och försäkringsnivåerna höjas. Det kräver en masskamp underifrån.

6. Försvara flyktingar – stoppa rasismen

RS deltog fullt ut i amnesti-kampanjen. Vi försvarar flyktingars rätt att stanna – asylrätten måste återinföras! Under årtionden har RS varit en drivande kraft i den antinazistiska rörelsen, för att stoppa nazisternas våld och marscher.
Vi kräver kollektivavtal för alla, upprustning av förorterna, nya fasta jobb, facklig kamp mot rasistisk lönediskriminering. I valet är det extra viktigt att rasister som sverigedemokraterna stoppas.

7. Nej till pampväldet – politiker på arbetarlön

Dagens politiker har näringslivet som förebild. Göran Persson tjänar nu 121 000 kronor i månaden. Moderata riksdagsmän har en genomsnittlig årsinkomst på 678 000. Rika politiker driver en politik för rika. RS kandidater och invalda tar inte emot en krona av dessa privilegier utan forsätter leva på arbetarlön för att verkligen representera sina väljare.

8. För ett nytt arbetarparti

Etablissemangets partier tappar i förtroende och medlemstal. Inget parti har så få låginkomsttagare och så många höginkomsttagare på sina vallistor som socialdemokraterna.
RS ställer upp i valet för att komma ut med idén om att det behövs ett nytt, stort, arbetarparti. För att vara annorlunda och göra en skillnad måste ett sådant parti vara sprunget ur verklig kamp. RS systerorganisationer i flera andra länder bygger socialistiska partier och är med och sätter upp nya valaternativ, t ex P-SOL i Brasilien och WASG i Tyskland.

9. Internationell kamp mot krig och imperialism – för en socialistisk värld

Göran Persson har stärkt Sveriges imperialism genom att skicka trupper till t ex Afganistan och Kongo och öka vapenförsäljningen. RS tillhör en arbetarinternational, CWI, med systerpartier i 35 länder. 2003 organiserade vi med Elever mot Krig 20 000 elever i strejk mot USA:s krig i Irak. Under valet kommer vi ta upp stöd till palestinierna mot Israels krig och ockupation.
För att avskaffa fattigdomen och rädda jorden från miljöförstöring krävs att kapitalismen avskaffas. RS och CWI kämpar för demokratisk socialism där de stora företagen och bankerna ägs gemensamt av samhället och styrs demokratiskt efter människors och naturens behov.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!