Ett socialistiskt kampprogram för biljobben

2008-10-15 14:06:55
Volvos varsel drabbar många fler än de anställda på Volvo – nu handlar det om framtiden för 10 000-tals arbetare i he-la landet och internationellt. Facken måste nu agera därefter.

Nu krävs massmobilisering, man ur huse-demonstrationer, för att rädda jobben. En jättedemonstration skulle vara en start som visar styrkan hos al­la inom hela bilindustrin och alla arbetare i Västsverige.
Inget säger heller att detta skulle vara sista varslet. ”Det är svåra tider. Vi behöver dra ner mer än vi trott” säger Volvo PV:s nya VD Stephen Odell. Det går heller inte att lita på politikernas löften.

Men trots att varslen avlöser varan­dra visar facken än så länge inte ens en glimt av kampberedskap. Olle Ludvigsson, verkstadsklubbens ordförande, säger endast att ”Nu när vi ser den verkliga omfattningen av var­slet, kan vi fokusera på förhandlingsarbetet med turordningar och hur vi praktiskt löser alla de omflyttningar som neddragningarna innebär”.
Här och var ställs mer bestämda krav underifrån. I ett brev till arbetsmarknadsminister Littorin från anställda i Pressverket på Torslandafab- riken krävs avtalspaket för äldre, omfattande utbildningsprogram, neddragen arbetstakt och att Littorin kräver besked om Fords framtidsplaner.
Verkstadsklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå hävdar enligt en intervju i Proletären med klubbens vice ordförande Jan-Olov Carlsson att in­ga uppsägningar är nödvändiga, om bara en del av förra årets vinst på 22 miljarder kronor används till sänkt produktionstakt och sex timmars arbetsdag, omställningsbidrag till dem som vill pröva något nytt och förmånliga avgångsvederlag för de äldre.
Han efterlyser också någon form av facklig front.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
  • Öppna räkenskapsböckerna hos Volvo, Ford och underleverantörer­na – vart har pengarna tagit vägen? Sparka plundrarna.
  • Nu krävs massprotester. Om inte facket agerar så måste de organiseras underifrån. Första steget måste vara en massdemonstration för alla bilarbetare. En strejk på Volvo LV skulle kunna ändra styrkeförhållandena och stoppa varslen. Om inte massdemonstrationer och strejker räcker så kan en sista utväg bli ock­upation av företaget. Detta skulle få ett masstöd inom arbetarklassen.
  • Volvo och fordonsindustrin måste förstatligas under arbetarnas demokratiska kontroll. Det finns extrema vinster i till exempel Volvo LV som skulle kunna användas till hela fordonsindustrin om den var i samhällets ägo. Det är de anställda som har kunskaper om hur man kan utveckla och klimatomställa industrin, och som kan planera till exempel kortare arbetstid utan lönesänkning, interna utbildningar m m för att rädda jobben. För detta måste hela samhället ta ansvar och därför måste bilindu­strin förstatligas.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!